KURIOOSUM Vene gaas Saksamaal on nohu – USAs lendavad raketid ikka veel Vene mootoritega! (5)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
N1 kuurakett 1967. aastal Baikonuri kosmodroomil. Ühtekokku oli sellel 30 NK33 mootorit.
N1 kuurakett 1967. aastal Baikonuri kosmodroomil. Ühtekokku oli sellel 30 NK33 mootorit. Foto: Wikimedia Commons

Ajalugu mängib omalaadset malet nii inimeste kui ka tehnikaga. Üllatuslikul moel on vihases kosmosevõidujooksus loodud nõukogude rakettmootorid istutatud omaaegsete Ameerika mandritevaheliste rakettide saba alla – need raketid olid aga muiste sihitud Nõukogude Liidu pihta. Tõsi, seegi olukord on tänaseks omalaadi kurioossel moel muutunud.

Kosmoselendude idee «omanik» on venelane Konstantin Tsiolkovski (1857–1935), kes 1903. aastal pani kirja võrrandi, mis on senini selle aluseks, kuidas Maa raskusjõust lahti rebida. Põlevate gaaside jõul maa raskusjõust lahti rebimine pole üldse lihtne ettevõtmine, nii pärineb Tsiolkovskilt ka arusaam, et Maalt lahkumiseks vajaliku esimese kosmilise kiiruse – 8 km/s – saavutamiseks peab kosmoserakett olema mitmeastmeline.

Kui esimene vajalik kiirendus saadud, tuleb loobuda ka mootorite ja raketikorpuse massist, et oleks jaksu Maast kaugemale lennata. Tsiolkovski kirjutatu on ilmselt olnud paljude raketinduse ja kosmoselennupioneeride lugemislaual. Natside raketiarenduskeskusest Peenemündes olevat II maailmasõja järel leitud Wernher von Brauni kapsaks loetud ja märkmeist pungil Tsiolkovski raamatu saksakeelne tõlge.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles