ÄPP, MIS PEATAB JOOMAHULLUSE Teadlased aitasid üliõpilastel alkoholismist lahti saada

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: Pexels

Üleliigne joomine on 15-49-aastaste inimeste tervisele suurim riskitegur ning alkoholi liigrohke tarbimine on eriti levinud üliõpilaste seas, mis sunnib teadlasi leiutama mobiilirakendust, mis julgustaks üliõpilaste seas tervislikumaid joomisharjumusi.

Juurdepääs mobiilirakendusele, mis peatab alkoholismi, aitas üliõpilastel vähendada üldist alkoholitarbimist.

Teadusajakirjas British Medical Journal avaldatud uuringus katsetati rakendust 1770 üliõpilase peal, kes tarbisid algse ankeedi alusel ebatervislikus koguses alkoholi. Nelja Šveitsi kõrgkooli õpilased teatasid ankeedis, et tarbivad keskmiselt 8,59 alkohoolset jooki nädalas ja joovad 3,53 päeval kuus suuremas koguses.

Suureks joominguks loeti meeste puhul vähemalt 5 ja naiste puhul vähemalt 4 alkohoolset jooki päevas. Šveitsis sisaldab keskmine alkohoolne jook 10-12 g etanooli. Ühendkuningriigis ja USAs sisaldab keskmine alkohoolne jook vastavalt 8 g ja 14 g etanooli.

Õpilased jaotati juhuslikult kas sekkumisgruppi või võrdlusgruppi. Sekkumisgrupis paluti õpilastel rakendus (Smaart) alla laadida ja 83,5 protsenti õpilastest, kes äpi alla laadisid, said kinkekaardi. Võrdlusgrupis said osalejad esialgse küsimustiku täitmise eest samuti auhinnaks kinkekaardi, kuid ei saanud alkoholi tarbimise vähendamiseks tuge.

Täiendavad kinkekaardid anti kõigile õpilastele, kes täitsid järelküsimustikud 3, 6 ja 12 kuu jooksul.

Mobiilirakendus osutus tõhusaks

12-kuulise jälgimisperioodi jooksul teatasid sekkumisrühma õpilased, et nad vähendasid oma joomist võrreldes võrdlusrühmaga oluliselt: nad jõid 10 protsenti vähem alkohoolseid jooke nädalas ja neil oli 11 protsenti vähem alkoholi tarbimise päevi kuus.

Sekkumisrühma õpilased said kasutada rakendust kogu jälgimisperioodi jooksul, et panna kirja oma igapäevast joomist ja hinnata selle mõju nende tervisele läbi kuue funktsiooni:

  • Isikupärastatud tagasiside (tarbitud jookide kalorisisaldus ja kalorite kogus võrreldes hamburgeriga)
  • Hinnanguline alkoholisisaldus veres ja sellega seotud riskid
  • Enesekontrolli tööriist (graafik, mis näitab igapäevast joomist seoses soovitatavate joomise piirnormidega)
  • Eesmärkide seadmise tööriist (seadke joogipiirangud üheks, kaheks, seitsmeks või 30 päevaks ja saate nendest kinnipidamise eest virtuaalset tunnustust)
  • Kaine autojuhi tööriist (pildistage ennast ja sõpru ning lubage rakendusel juhuslikult välja valida, kes on kaine autojuhi rollis)
  • Teabelehed alkoholi mõju kohta tervisele

Kui usaldusväärsed on uuringu tulemused?

Õpilased, kes rakenduse alla laadisid, kasutasid seda 12 kuu jooksul kuni 403 korda – igaüks keskmiselt 21,2 korda.

Teadlased tunnistavad oma uurimistöös mõningaid piiranguid. Näiteks võis enesearuandele tuginemine põhjustada igapäevase joomise alateatamist.

Sellegipoolest järeldavad uuringu autorid: «Võrreldes rühmaga, kellele sekkumist ei tehtud, vähendas rakendusele 12 kuu jooksul juurdepääsu võimaldamine tõhusalt nende üliõpilaste keskmist alkoholitarbimist, kes olid algul ise teatanud ebatervislikust alkoholitarbimisest.»

Antud sekkumine nõudis ka vähem ressursse kui näost näkku sekkumine ning sellisel viisil polnud vaja palgata ja koolitada tervishoiuspetsialiste või ülikoolilinnakus spetsiaalset ruumi sekkumiste tegemiseks, märgivad teadlased.

Nende leidude valguses on nad teinud mobiilirakenduse vabalt kättesaadavaks nii Apple'i kui ka Androidi nutitelefonide jaoks.

Ühendkuningriigis, Westminsteris asuva Alkoholiuuringute instituudi teadlane Sadie Boniface ja Oxford Brookesi ülikooli professor Emma Davies ütlesid, et sekkumisrühmas täheldatud alkoholitarbimise vähenemine võrdub umbes poole Šveitsi keskmise alkohoolse joogiga igal nädalal.

«Antud sekkumise olemus võimaldab seda piiratud kuludega taaskorraldada,» selgitavad nad, kuid lisavad: «Sellised sekkumised ei ole aga rahvusvaheliste eesmärkide kontekstis maagilised lahendused, näiteks WHO eesmärk vähendada alkoholi kahjulikku tarbimist 20 protsenti aastaks 2030.»

Ühendkuningriigi riiklik tervishoiu ja hoolduse tippinstituut soovitab arstidel lisaks olemasolevatele teenustele kaaluda ka digitaalseid ja mobiilseid tervisesekkumisi kui võimalust alkoholitarbimise vähendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles