Satelliitidesse häkkimiseks ei pea olema geenius, tõdeb teadlane

, Teadusportaali ajakirjanik
Copy
2015. aastal oma missiooni lõpetanud ESTCube-1 edastas krüpteerimata signaale ning tal puudusid autentimisprotokollid - kerge saak pahatahtlikele häkkeritele. 
2015. aastal oma missiooni lõpetanud ESTCube-1 edastas krüpteerimata signaale ning tal puudusid autentimisprotokollid - kerge saak pahatahtlikele häkkeritele. Foto: Euroopa kosmoseagentuur

Uuring Maa-lähedasel orbiidil asuvate satelliitide häkkimise kohta on näidanud, et see on paraku murettekitavalt lihtne. Kaitstud pole ka meie oma ESTCube-1.

Saksamaa Bochumi Ruhri Ülikooli doktorant Johannes Willbold esitles eelmisel nädalal Los Angeleses aset leidnud Black Hati julgeolekukonverentsil oma uurimust satelliitide turvalisusest. Kolme tüüpi orbitaalmasinaid uurinud teadlane leidis, et paljud neist on kaugjuhtimisega ülevõtmise eest täiesti kaitsetud, kuna neil puuduvad ka kõige algelisemad turvasüsteemid.

«Inimesed eeldavad, et satelliidid on turvatud,» ütles ta oma ettekandes. «Tegemist on kalli varaga, mille ligipääs peaks olema krüpteeritud ja autenditud. Oletan, et kurjategijad arvavad sama ning on satelliite liialt keerulisteks sihtmärkideks pidanud, mille ülevõtmiseks peab olema mingisugune krüptograafiageenius. Võib-olla polnud selle ettekande tegemine hea mõte.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles