Lihaalternatiive on leida poodide lettidel juba ammusest ajast, kuid mereandide «imiteeringuid» on raskem leida. Kuna meie merevetes on piiratud ressursid ja ülepüük on kahjustanud – ja kahjustab jätkuvalt – mereökoloogiat, on jätkusuutlike mereandide alternatiivide väljatöötamine paljulubav tulevik. Samas peavad need olema ka toitvad ja maitsvad, et meelitada näljast rahvahulka.
Singapuri riikliku ülikooli teadlased väidavad, et nad said ülesandega hakkama, pakkudes välja 3D-prinditud taimse kalmaarirõnga, mis on nii toitev kui ka maitsev. Nad tutvustasid oma tulemusi American Chemical Society (ACS) 2023. aasta sügiskoosolekul, mis toimus 13.–17. augustini San Franciscos nii virtuaalselt kui ka isiklikult.
«Ma arvan, et mereandide söömise võimalus võib olla tulevikus väga piiratud,» ütles uuringu kaasautor Poornima Vijayan pressiteates. «Peame olema valmis pakkuma alternatiivset valku, eriti siin Singapuris, kuhu imporditakse üle 90 protsendi kalast.»
Mõned mereandide imiteeringud, näiteks makra (ehk matkitud krabi), on olemas, kuid need on valmistatud hakitud valgest kalast. Toiteväärtuse ning vajaliku tekstuuri ja maitsega taimsete imiteeritud mereandide loomine on aga keerulisem.
«Taimsed mereandide imiteeringud on olemas, kuid koostisained ei sisalda tavaliselt valku,» ütles juhtivautor Dejian Huang. «Soovisime teha valgupõhiseid tooteid, mis on toiteväärtuselt samaväärsed või paremad kui päris mereannid ja keskenduvad toidu jätkusuutlikkusele.»
Teadlased on juba 3D-toiduprinteriga valgupõhise tindiga lõhefilee loonud, mis on tekstuuri poolest väga lähedane päris lõhefileele.
«Valisime lõhefilee printimiseks punaste läätsede valgu just värvuse tõttu ja oleme printinud ka krevette,» ütles Huang. «Nüüd tahtsime printida midagi muud huvitavat, mida oleks võimalik ka äriks muuta. Niisiis langes otsus printida kalmaarirõngaid.»