NEW SCIENTIST Aktiivsus- ja tähelepanuhäire ei ole ainult laste seas levinud probleem

Jason Arunn Murugesu
, New Scientist, kaasautor
Copy
ATH ei ole haigus, mis on geneetiline ja võib olla lisaks ka teistel pereliikmetel. Tegemist on pisut teistsuguse aju funkstioneerimisega
ATH ei ole haigus, mis on geneetiline ja võib olla lisaks ka teistel pereliikmetel. Tegemist on pisut teistsuguse aju funkstioneerimisega Foto: Pexels

Kas tunnete tihti suuri raskusi keskendumisel, kiiret tähelepanu hajumist või seda, et suudate vaid lühikest aega olla paigal? Kui sümptomid on esinenud kaua, on aja jooksul süvenenud ja hakanud segama elukvaliteeti, võite kannatada aktiivsus- ja tähelepanuhäire all, mida on eelkõige seostatud pigem lastega, kuid järjest enam kohtab seda ka noorte täiskasvanute seas. 

Aktiivsus- ja tähelepanuhäire (ATH) võib olla põhjustatud ajusignaalide häiretest, mis on seotud tunnetusliku kontrolliga. Varem on täheldatud seda rohkem lastel, kuid aina enam esineb probleemi ka noortel täiskasvanutel. See muudab üldlevinud arusaama antud terviseseisundist.

ATH mõjutab käitumist. Sümptomite hulka kuuluvad hüperaktiivsus, tähelepanematus ja hüperfokusseeritus. Doktor Gráinne McLoughlin Londoni kuninglikust kolledžist ja tema meeskond on tõestanud, et selle seisundiga lastel on häiritud signaalid eesmises ajukoores. Selles olevad signaalid aitavad meil keskenduda käesolevale tegevusele, samal ajal kui ümberringi on segamas potentsiaalsed segajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles