Kliimaseire: juuli oli Maa mõõtmisajaloo kuumim kuu (5)

BNS
Copy
Foto: Charlie Riedel

Juulikuu suutis kerge vaevaga purustada kõige kuumema kuu rekordi, mis eales Maal mõõdetud, teatas Euroopa kliimateenistus Copernicus teisipäeval.

Juuli keskmine õhutemperatuur Maal ületas 0,33 kraadiga Celsiuse järgi eelmist rekordkuud, 2019. aasta juulit, mil teenistuse andmeil mõõdeti keskmiseks õhutemperatuuriks 16,63 kraadi.

Kuumalainete ja maastikupõlengute nuhtluse all kannatav maakera näitas õhutemperatuuri keskmiselt 0,72 kraadi kuumemana kui viimaste aastakümnete juulikuu keskmine temperatuur ajavahemikust 1991 kuni 2020.

Alates 19. sajandi lõpust on üleilmne soojenemine kergitanud Maa keskmist temperatuuri 1,2 kraadi võrra, selle peamine põhjustaja on fossiilsete kütuste põletamine, mille tõttu on kuumalained muutunud kuumemaks, aga ka kauem kestvaks ja sagedamini esinevaks. Ühtlasi on intensiivsemaks muutunud ka paljud muud äärmuslikud ilmastikunähtused ja looduskatastroofid, nagu tormid ja üleujutused.

«Kuumalaineid kogeti mitmes piirkonnas põhjapoolkeral, sealhulgas Lõuna-Euroopas. Kaugelt üle keskmise õhutemperatuuri esines mitme Lõuna-Ameerika riigi kohal ja suurema osa Antarktika ümber,» märkis Copernicus.

Teadlased hoiatasid, et juuli võib varasema rekordi ületada.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles