NEW SCIENTIST Populaarsust koguv vesinikuallikas oli kogu aja meie jalge all (2)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Päikese peegeldus Saksamaal kasutuses oleva vesinikurongi peal
Päikese peegeldus Saksamaal kasutuses oleva vesinikurongi peal Foto: michael probst

Üha enam ettevõtteid soovib maapõuest vesinikku ammutada, üks neist väidab suisa, et tegemist oleks kliimaneutraalse energiaallikaga. Esimene geoloogilise vesiniku tootmist analüüsinud uuring leidis, et kuigi selle kasutamine panustaks siiski kliimamuutustesse, oleks geoloogilise vesiniku keskkonnamõju võrreldav või madalam kui taastuvatest allikatest loodud vesiniku oma. Kuid vähemalt üks ekspert usub, et uuringu tulemused on liialt optimistlikud.

Vesiniku põlemisel tekib ainult vesi ning seega peetakse seda laialdaselt roheliseks alternatiiviks maagaasile, mille põlemisel vabanevad kasvuhoonegaasid, nagu süsinikdioksiid ja metaan. Praegu toodetakse siiski suur osa vesinikust maagaasist, mis tähendab, et vesiniku kasutamisega seotud kasvuhoonegaaside heitkogused on endiselt kõrged.

Mõned ettevõtted toodavad nn sinist vesinikku, mille tootmise käigus püütakse osad tekkivad kasvuhoonegaasid kinni. Olemas on ka roheline vesinik, mis saadakse vee lõhustamisel tuule- või päikeseenergiaga, mis hoiab heitkoguseid madalal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles