Imepärane 500 miljoni aasta vanune rõnguss on ainuke maailmas!

teadus.postimees.ee
Copy
Teadus ristub ulmega: Shaihuludia shurikeni kunstniku rekonstruktsioon.
Teadus ristub ulmega: Shaihuludia shurikeni kunstniku rekonstruktsioon. Foto: LaVine jt

Pärast seda, kui teadlased avastasid, et ussi mõistatuslik kivistunud vorm on loomne, mitte mineraalne, said nad aru, et see on uus iidse rõngussi liik, millel on muljetavaldavalt läbimõeldud tähekujuliste harjaste muster. Ja sama muljetavaldav on 500 miljoni aasta vanune vee-rõngussi nimi, Shai-Hulid, mis tuleneb ulmekirjaniku Frank Herberti ikoonilistest ülisuurtest liivaussidest, mis hõivavad Düüni romaanides planeeti Arrakis.

«See oli esimene asi, mis pähe tuli, sest ma olen suur nohik ja ma olin sel ajal Düüni filmide pärast väga põnevil,» ütles Kansase ülikooli paleontoloog ja uuringu kaasautor Rhiannon LaVine pressiteates.

Kuigi äsjanimetatud uss on Herberti metsalistest tunduvalt väiksem, sobib ussile siiski selle nimi — Shai-Hulid tähendab umbkaudu «kõrbe vanameest» või «vana isa igavik».

See iidne mereuss, täisnimega Shaihuludia shurikeni, avastati Spence Shale Lagerstätte piirkonnast, mis hõlmab USA osariigi Utah’i kirdeosa ja Idaho kaguosa ning mida peetakse Kambriumi trilobiitide ja pehmekehaliste fossiilide majutuspaigaks.

«Ma murdsin ühe neist kivitükkidest lahti ja teadsin kohe, et see uss on midagi uut,» ütles LaVine. «Esimene asi, mida me selle ussi puhul näeme, on selle imeilusad harjased, mis näevad välja nagu tähed või lilled.»

Ta näitas seda uurimuse juhtivautorile Julian Kimmigile, kes oli hämmingus.

«Olime väljas koos kohaliku Paul Jamisoniga, kes on seal aastaid töötanud. Tema on kõigi sealsete asjadega kursis,» ütles LaVine. «Sellist mereussi pole ta aga näinud.»

Antud uuring avaldati teadusajakirjas Historical Biology. LaVine'i ja Missouri ülikooli teadlaste poolt läbi viidud elektronmikroskoopia ja energiat hajutav röntgenspektromeetria uuringud suutsid kinnitada, et fossiil oli tõepoolest bioloogiline, mitte mineraalne. Mis veelgi üllatavam — seda ussi pole kunagi varem nähtud ja see on väga ootamatu avastus selles piirkonnas.

SEM-EDS graafik, mis näitab Fe, Mn ja Si kogumeid terataolistes struktuurides, toetades hüpoteesi, et proov on fossiil, mitte mineraalide kogum
SEM-EDS graafik, mis näitab Fe, Mn ja Si kogumeid terataolistes struktuurides, toetades hüpoteesi, et proov on fossiil, mitte mineraalide kogum Foto: LaVine jt

«Rõngussid on Põhja-Ameerika Kambriumis väga haruldased ja seni teadsime ainult ühest Spence'i kildast pärit isendist,» ütles Saksamaal Karlsruhes asuva riikliku loodusloomuuseumi paleontoloog Julian Kimmig. «Eriti huvitav on uue Shaihuludia shurikeni rõngussi puhul see, et sellel on väga muljetavaldavad harjased, mistõttu on see liik Kambriumi rõngusside seas ainulaadne.»

«Eriti huvitab ka, kuidas fossiili säilitatud on, sest suurem osa pehmetest kudedest on säilinud raudoksiidi «tilgana», mis viitab sellele, et loom suri ja lagunes mõnda aega enne kivistumist,» jätkas ta. «Kuid antud uuringus kasutatud analüütiliste meetodite läbi näitame, et isegi piiratud säilivuse korral saab fossiile tuvastada.»

Kogu maailmas leidub umbes 21 000 erinevat rõngussi (või segmenteeritud ussi) liiki maal ja vees.

Kui S. shurikeni veel elas, domineerisid mereelus paljud tulnukate sarnased trilobiidid, käsijalgsed, molluskid ja lülijalgsete varased vormid. Kuid mõnesaja miljoni aastaga on palju muutunud.

«See avastus paneb meid mõtlema sügavale ajale,» ütles LaVine. «Võime kujutada ette, mis juhtus miljon aastat tagasi või antud juhul üle 500 miljoni aasta tagasi. Kuidas ookean siis välja näeb? Näete küll palju sarnaseid elukaid, kuid nad tunduvad veidi võõrad, sest evolutsioon on toimunud. On väga lahe mõelda meie planeedile kui ajaloo rekordile ja kõikidele erinevatest keskkondadest, mis on toimunud miljardite aastate jooksul, kõik samal pinnal, millel me seisame. Meie jalge all on olnud võõrad maailmad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles