NEW SCIENTIST GPS võib hakata kaks tundi enne maavärinat selle eest hoiatama

, New Scientist, kaasautor
Copy
Hotellivare Türgis Antakyas pool aastat hiljem pärast katastroofilist 7,8-magnituudist maavärinat. Kui selliseid sündmusi oleks võimalik väga täpselt paar tundi ette ennustada, aitaks see ära hoida lugematul hulgal inimohvreid.
Hotellivare Türgis Antakyas pool aastat hiljem pärast katastroofilist 7,8-magnituudist maavärinat. Kui selliseid sündmusi oleks võimalik väga täpselt paar tundi ette ennustada, aitaks see ära hoida lugematul hulgal inimohvreid. Foto: Ozan Kose / AFP / Scanpix

Maavärinaid võiks teoorias väga täpselt ette ennustada vaid 2 tundi enne nende toimumist, säästes lugematul hulgal elusid – kuid esmalt peab välja töötama GPS-süsteemi toega asukoha-andurid, mis on sada korda täpsemad kui praegu kasutatavad.

Viimastel aastakümnetel on ekspertide arvamus selle kohta muutunud, kas enne maavärinaid on olemas mingeid märku andvaid seismilisi signaale või on need siiski oma olemuselt kaootilised ja ettearvamatud sündmused.

Nüüd näivad olevat teadlased Quentin Bletery ja Jean-Mathieu Nocquet Nice´i Côte d´Azuri ülikoolist Prantsusmaal selle vaidluse lahendanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles