Hiina ja Korea katsetavad võidu toatemperatuuril ülijuhti, mis aitaks ehitada uusi imemasinaid (2)

teadus.postimees.ee
Copy
Pildilolev tavaline ülijuht vajab jahutamist absoluutse nulltemperatuuri lähedale. Sellepärast on see mähitud vedelasse lämmastikku, et hakkaks magneti kohal hõljuma. Uus materjal LK-99 aga peaks ülijuhtivad omadused säilitama ka toatemperatuuril, mis teeb sellest imematerjali uute imemasinate ehitamiseks.
Pildilolev tavaline ülijuht vajab jahutamist absoluutse nulltemperatuuri lähedale. Sellepärast on see mähitud vedelasse lämmastikku, et hakkaks magneti kohal hõljuma. Uus materjal LK-99 aga peaks ülijuhtivad omadused säilitama ka toatemperatuuril, mis teeb sellest imematerjali uute imemasinate ehitamiseks. Foto: Henry Mühlpfordt / Wikimedia Commons

Juulis näitasid Lõuna-Korea teadlased, et nad on valmis saanud ülijuhi, millel puudub toatemperatuuril elektritakistus. Tegemist on imematerjaliga, mis avaks võimalused täiesti uutmoodi masinate ehitamiseks. Nüüd on ka Hiina teadlased välja tulnud sarnase materjaliga, mis suudab näiteks magneti kohal vabalt hõljuda.

Ülijuhid on materjalid, mis suudavad elektrit juhtida nulltakistusega. Tavaliselt saavutatakse see absoluutse nulli ehk –273,15 °C lähedal Celsiuse skaalal. Toatemperatuuril töötavad ülijuhid on aga kaasaegse inseneriteaduse ja füüsika üks suurimaid kurioosumeid ning selles uurimisvaldkonnas on just nüüd tehtud suuri edusamme.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles