PROMILL VÕI KOROONA? Teadlased töötlesid alkomeetri koroona tuvastamiseks ümber

teadus.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Pexels

Teadlased on välja töötanud uudse seadme, mis tuvastab Covid-19 viiruse ühe minuti jooksul, kasutades alkomeetritehnikat. Seade võib testimisprotsessi revolutsiooniliselt muuta, eriti haiglates, koolides ja suuremahulistel seltskondlikel kogunemistel, nagu kontserdid või spordiüritused.

Enamik inimesi teab kodus tehtavaid Covidi-teste ehk antigeeni kiirteste, mis põhjustavad tihtipeale aevastamist ja valu ninaõõnes. Sellise testi tulemuse saamiseks peab ootama 15–20 minutit ja see ei pruugi alati täpne olla.

Nüüd on teadusajakirjas ACS Sensors avaldatud uuring: teadlased Washingtoni ülikoolist on välja töötanud käeshoitava seadme, millega saab Covidi tulemuse kätte vaid kaks korda puhudes ja see annab täpse tulemuse umbes minutiga. Eelnevad hingeõhku analüüsivad Covidi-detektorid andsid tulemuse alles 3–5 minutiga.

«Selle testiga ei võeta ninast proove ja ei pea ka 15 minutit tulemuse saamiseks ootama nagu koduse testi puhul,» ütles uuringu kaasautor Rajan Chakrabarty pressiteates. «Inimene lihtsalt puhub seadmes olevasse torusse ja elektrokeemiline biosensor tuvastab, kas hingeõhus on viiruse osakesi. Tulemused on saadaval umbes minuti jooksul.»

Sellise tehnoloogia loomiseks võtsid teadlased uuesti kasutusele biosensori, mis loodi algselt Alzheimeri tõvega seotud amüloid-beetavalgu testimiseks hiirte ajus. Teadlased asendasid Alzheimeri tõve testiva antikeha laama antikehadest saadud nanokehaga, mis tunneb ära SARS-CoV-2 viiruse valgu.

Protsess on tegelikult lihtne. 3D-prinditud anuma otsa on paigaldatud kõrs, millesse inimene puhub. Inimese hingeõhus olevad aerosoolid kogunevad anumas olevale biosensorile, mis on ühendatud masinaga, mis määrab, kas kasutaja on Covid-positiivne või mitte.

Teadlased katsetasid seadet esmalt laboris, kasutades kolme Covidi varianti: WA1, Delta ja Omicron. Nad leidsid, et selle tundlikkus oli võrreldav teiste SARS-Cov-2 elektrokeemiliste tuvastamismeetoditega. Seejärel testisid nad seda kaheksa inimpatsiendi peal, kellest kuus olid Covid-positiivsed ja kaks Covid-negatiivsed. Pärast seda, kui patsientidel lasti seadmesse kaks, neli ja kaheksa korda puhuda, leidsid teadlased, et seade oli täpne, ei andnud valenegatiivseid tulemusi ja et viiruse tuvastamiseks piisas kahest puhumisest.

Teadlaste sõnul ei ole nende uudne seade mitte ainult kulutõhus, vaid ka mitteinvasiivne ja selle kasutamine ei nõua väljaõpetatud personali. Lisaks saab seda kohandada mitmesuguste hingamisteede patogeenide, sealhulgas uute Covidi variantide tuvastamiseks. Praegu tegelevad teadlased mitme õhus leviva viiruse samaaegse tuvastamisega, kasutades erinevaid spetsiifilisi nanokehi.

See uudne seade võib testimist revolutsiooniliselt muuta, eriti suurtel kogunemistel, nagu kontserdid või spordimängud, millel on oht muutuda suuremateks sündmusteks. Selle asemel, et läbida aegavõttev testimine kodus, saab see uus alkomeetrisarnane seade Covidi kiiresti ja ilma ebamugavusteta tuvastada.

«See sarnaneb alkomeetritestiga, mida politsei alkojoobe tuvastamiseks kasutab,» ütles uuringu kaas​​autor John Cirrito. «Näiteks kui inimesed seisavad järjekorras, et siseneda haiglasse, spordiareenile või muule üritusele, ei ole 15-minutilised antigeeni kiirtestid praktilised ja PCR-testid võtavad veelgi kauem aega. Lisaks on kodused testid vaid 60–70 protsenti täpsed ja annavad palju valenegatiivseid tulemusi. Sellel seadmel on diagnostiline täpsus.»

Kuigi esialgsed tulemused on paljulubavad, kavatsevad teadlased neid kontrollida, viies läbi rohkem kliinilisi uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles