SURMARELV KOSMOSEST Šveitsist leitud nooleots võib olla sepistatud Kaali meteoriidist (1)

Mariliis Kolk
, reporter-toimetaja
Copy
Šveitsist Möringenist leitud nooleots, mis võib olla valmistatud Saaremaale langenud meteoriidist
Šveitsist Möringenist leitud nooleots, mis võib olla valmistatud Saaremaale langenud meteoriidist Foto: Hofman jt (2023), Journal of Archaeological Science

19. sajandil Šveitsist leitud pronksiaegsel nooleotsal on ootamatu päritolu – see on tehtud «taevast» langenud rauast. Rauast, mis tõenäoliselt langes maa peale Eestis.

Värskelt teadusajakirjas Journal of Archaeological Science avaldatud artiklist selgub, et Šveitsist Mörigenist on leitud pronksiaegne nooleots, mille valmistamiseks on kasutatud meteoriiti. Kuid toormaterjal ei paista sugugi pärinevat Šveitsist ega sellele lähedaltki: uurimisrühm arvab, et kõige tõenäolisemalt on nooleots valmistatud Saaremaale Kaali kraatri tekitanud meteoriidist, mis viitab, et juba toona kasutati Euroopas ulatuslikke kaubandusvõrgustikke. Uskumatu leiu taga on Berni ülikooli geoloog Beda Hofman oma töörühmaga.

Puhas raud oli eelajaloolistel aegadel haruldane ressurss, seega kasutati toona sepistamiseks rauda, mis oli pärit maale langenud meteoriitidest. Nn rauameteoriite leidubki üsna palju, sest need peavad kiirele teekonnale Maa atmosfääris paremini vastu kui teised. Lisaks rauale leidub sellistes meteoriitides tihti ka niklit ja teisi metalle. Eeldatakse, et pea kogu toormaterjal pronksiaegsete rauast tööriistade ja relvade valmistamiseks ongi saadud meteoriitidest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles