KADUNUD KOSMOSES NASA kosmoseaparaat läks teadlaste apsaka tõttu tähtede vahel kaduma (3)

teadus.postimees.ee
Copy
Vigase käsu saanud Voyager 2 keeras oma antenni Maast eemale
Vigase käsu saanud Voyager 2 keeras oma antenni Maast eemale Foto: Anonymous

NASA on kaotanud kontakti Maast miljardite kilomeetrite kaugusel asuva Voyager 2 kosmoseaparaadiga, mis saadeti Päikesesüsteemi kaugemaid planeete uurima 1977. aastal, vahendab The Guardian.

Maast üha sügavamale kosmosesse sõudva kosmoseaparaadiga Voyager 2 kaotati side eelmisel nädalal, kui NASA töötajad kosmosesõidukile kogemata vale käsu saatsid. Käsu tulemusena kallutas Voyager 2 oma antenni Maast eemale. Kosmoseaparaadi antenn nihkus vaid 2 protsenti, kuid see oli piisav, et side katkestada.

NASA teatas esmaspäeval, et kuigi nad peavad Voyageri leidmist ebatõenäoliseks, jätkab Austraalias Canberras asuv hiiglaslik taldrikukujuline antenn Maast kõrvalekanduvate Voyager 2 signaalide otsimist. Voyager 2 asub Maast rohkem kui 19 miljardi kilomeetri kaugusel. Sellise kauguse korral kulub signaalil Maale jõudmiseks aega rohkem kui 18 tundi.

1977. aastal Floridast startinud Voyager 2 loodi Jupiteri, Saturni, Uraani ja Neptuuni uurimiseks. Kosmoseaparaadi teekond algas vaid paar nädalat enne selle identse kaksiku, Voyager 1 oma.

Tuleval nädalal suunab Canberras asuv antenn (mis on osa NASA süvakosmose võrgustikust) Voyager 2 piirkonda ka õige käsu, lootuses, et see tabab märki, teatas Voyageri missioone haldav NASA Jet Propulsion Laboratory.

Vastasel juhul peab NASA ootama oktoobrini, et automaatne kosmoseaparaadi lähestusseade sideme taastaks, sõnasid ametnikud.

Endiselt Maaga ühenduses olev Voyager 1 asub nüüd meist peaaegu 24 miljardi kilomeetri kaugusel, mis teeb sellest inimkonna poolt kõige kaugemale saadetud kosmoseaparaadi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles