NEW SCIENTIST Loe, milliseid üllatavaid trikke võib aju teha inimesega elustamise ajal

Clare Wilson
, New Scientisti kaasautor
Copy
Ameerika ühendriikides, Chicagos, võeti 2017. aastal kasutusele omapärane masin nimega Lucas, mille ülesandeks on inimese elustamine südamemassaaži kaudu. Seadme põhiliseks eeliseks on fakt, et erinevalt inimesest ei väsi seade ära, see pumpab alati õiges rütmis ning teeb seda ka õige tugevusega.
Ameerika ühendriikides, Chicagos, võeti 2017. aastal kasutusele omapärane masin nimega Lucas, mille ülesandeks on inimese elustamine südamemassaaži kaudu. Seadme põhiliseks eeliseks on fakt, et erinevalt inimesest ei väsi seade ära, see pumpab alati õiges rütmis ning teeb seda ka õige tugevusega. Foto: Pexels

Teadaolevalt on patsiendid elustamise ajal teadvusetud, kuid need, kes on peale elustamisprotsessi ellu jäänud, teavad rääkida, mida nad tundsid sellel ajal. Paljud patsiendid nimetavad seda surmalähedaseks kogemuseks, mis on tekitanud neile eluaegse trauma.  

Umbes neljal inimesel kümnest, kes jäävad pärast elustamist ellu, näib olevat protsessi ajal mingit sorti teadvus, mis võib olla tingitud vere tagasipöördumisest ajju. See võib olla põhjus, miks inimesed mõnikord teatavad kummalistest nägemustest, mida nimetatakse surmalähedasteks kogemusteks.

Selle tulemusena on arstide sõnul südamemassaaži läbivatele patsientidele vaja anda rahustavaid ravimeid, et vältida valu või stressi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles