Kas elektrikatkestus NASAs võis ohtu seada rahvusvahelise kosmosejaama?

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: Joe Skipper

Teisipäeval, 25. juulil tekkis NASA kosmoselennu juhtimiskeskuses elektrikatkestus, mis põhjustas ajutise katkestuse suhtluses rahvusvahelise kosmosejaamaga.

Katkestus tekkis umbes kell 9:00 ET (ehk 16:00 eesti aja järgi), mis katkestas NASA andmetel tavapärase käskluste voo, telemeetria ja kõnesidevoo orbiidil asuva kosmosejaamaga. Kosmoselennu juhtimiskeskus läks kiiresti varusüsteemi peale üle.

Elektrikatkestus langes kokku kosmoselennu juhtimiskeskuse Johnsoni hoone uuendamisega, teatas ABC News. Kosmosejaama programmijuht Joel Montalbano ütles eile ajakirjanikega sel teemal vesteldes, et see oli esimene kord, kui neil varusüsteeme vaja oli.

Probleemi ulatus piirdus maapealsete süsteemidega ning ei mõjutanud rahvusvahelist kosmosejaama ega selle meeskonda. Seitset kosmosejaama pardal olnud astronauti (kolm NASAst, kolm Venemaa kosmonauti ja üks Dubai Mohammed bin Rashidi kosmosekeskusest) teavitati olukorrast 20 minuti jooksul pärast ootamatut katkestust. NASA suutis probleemi meeskonnale edastada, kasutades selleks Venemaa sidekanaleid. Kosmosejaamaga hõlbustavad sidet mitmed maapealsed jaamad ja satelliidid, mis hoiavad sellega pidevalt ühendust.

Montalbano ütles veel: «Me olime teadlikud sellest, et hoone uuendamine käib ja selleks valmistudes on meil varu käsklus- ja juhtimissüsteem, mida me saame kasutada, kui peame keskuse näiteks ilmastikuolukordadeks sulgema – see on eriti oluline orkaanihooajal.» Ta rõhutas, et varusüsteem oli kasutuselevõtuks valmis ja umbes 90 minuti jooksul oli see «täieliku käskluse, telemeetria ja kõnesidevooga rahvusvahelise kosmosejaama jaoks valmis.»

NASA ametnikud rõhutasid, et kosmosejaamas olev töörühm ei olnud elektrikatkestuse ajal absoluutselt ohus. Montalbano ütles, et agentuur kavatseb juhtumit uurida, et juhtunut paremini mõista ning sellest õppida.

Augustis plaanitakse SpaceXi Crew-7 missioonil SpaceX Dragon kapsli pardal saata kosmosejaama neli astronauti. Töörühma kuuluvad NASA astronaut Jasmin Moghbeli, Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) astronaut Andreas Mogensen, Jaapani Aerospace Exploration Agency (JAXA) astronaut Satoshi Furukawa ja Venemaa Konstantin Borisov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles