MAREK STRANDBERG Miks Tallinnas Jõe tänava kandis uputab? (8)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Vihma ajal koguneb Härjapea maa-alusesse kollektorisse rohkem vett kui muidu ja nii ongi Tallinnas see kõige madalam koht, kuhu voolab kokku ka vihmavett muudelt tänavatelt. Seetõttu ongi uputused seal sagedased. Pildil paduvihmast tingitud uputus Tuukri tänaval 2011. aastal. Pildistatud 17.25.
Vihma ajal koguneb Härjapea maa-alusesse kollektorisse rohkem vett kui muidu ja nii ongi Tallinnas see kõige madalam koht, kuhu voolab kokku ka vihmavett muudelt tänavatelt. Seetõttu ongi uputused seal sagedased. Pildil paduvihmast tingitud uputus Tuukri tänaval 2011. aastal. Pildistatud 17.25. Foto: Peeter Langovits

Põhjus asub Tallinna servas ja see on Ülemiste järv. Ülemiste järv on merepinnast 37 meetri jagu kõrgemal ja ajalooliselt on sellest järvest välja voolanud üks üsna suur Härjapea jõgi. Tänaseks on nii Härjapea jõgi kui ka selle suurim lisajõgi – Mardi oja – maa alla viidud.

Mardi oja oli üks suurimaid lisajõgesid ning algas Lasnamäe allikatest. Merre suubus Härjapea jõgi piki praegust Jõe tänavat ja jõele viitab ka Kivisilla tänava nimi. Teepinnast madalamaid parke võib kesklinnas näha mitmeski kohas. Tegemist ongi Härjapea jõe ürgoruga, mis siin-seal näha: Kalevi spordihalli lähedal näiteks. Härjapea jõega seostubki ehk Tallinna esimene suurem keskkonnakatastroof: sinna jõkke valati kõike solgist, fekaalidest kuni värvitöökodade jääkideni.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles