Armastatud spordiala toidab Hispaania vete pastireostust

teadus.postimees.ee
Copy
Väravavahi kindad kunstmurul.
Väravavahi kindad kunstmurul. Foto: Maksim Konstantinov
  • Kunstmurukiud moodustasid kuni 15% meso - ja makropastikust.
  • Kiud koosnesid polüetüleenist ja polüpropüleenist.

Barcelona ülikooli uuringust selgub, et kunstmuru moodustab üllatavalt suure osa Vahemereäärsete linnade vett reostavast plastikust.

Teadustööd juhtinud Liam de Haaniga uuris aastatel 2014-2021 Barcelona ja Sevilla linna läbiva Guadalquiviri jõe veeproove. Tema uurimisrühma fookuses olid plasttükid suurusega 5 või enam millimeetrit ehk meso - ja makropastik.

Uuringu käigus kogutud kunstmuru kiud koosnesid polüetüleenist (86,3%) ja polüpropüleenist (13,7%).
Uuringu käigus kogutud kunstmuru kiud koosnesid polüetüleenist (86,3%) ja polüpropüleenist (13,7%). Foto: William P. de Haan

Andmeanalüüsi tulemusel selgus, et Barcelona rannavees moodustas 15 protsenti neist suurematest plasttükkidest kunstmurukiud. Omapärase kuju tõttu oli kunstmuru lihtne muudest reostusallikatest eristada. Kohati loeti ühest kuupmeetrist veest kokku lausa 213 200 kunstmuru lible.

Teadlaste sõnul on reostuse kontsentratsioon tõenäoliselt seotud Barcelona suure rahvaarvu ja ning Guadalquiviri jõe äärsete spordiväljakute hulgaga. Jalgpall on Hispaanias kõige populaarsem spordiala. Jõgi «loputab» piirkonnast sademetega vette jõudvad murulibled Vahemerre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles