Kuidas aru saada, kas suvalise ettesattunud veekogu vesi on reostunud või mitte? Lühidalt kokku võttes puudub ideaalselt joogiks sobival veel maitse ja järelmaitse, pole lõhna, vesi on värvitu ja läbipaistev. Seega – kontrollime kõigepealt tundmatu vee neid kolme organoleptilist omadust.
Kõrvalised lõhnad ja maitsed on seotud looduslike või kunstlike saasteainetega. Vee maitse määravad temas lahustunud ained. Naatriumkloriid (NaCl) annab veele soolase, magneesiumsulfaat (MgSO4) mõru, lahustunud happed (humiinhape, fulvohape) ja süsinikdioksiid (CO2) aga hapu maitse. Juhul kui veel on mädamuna (H2S) lõhn, on see reostunud bakteriaalselt.
Vee maitset mõjutavad ka pH tase ja temperatuur. Värvus näitab aga looduslike lisandite olemasolu: rauaühendid, humiinained jt.
Kõige värvilisemad on turbarabade ja soostunud metsade pinnaveeallikad. See ei tähenda, et janu korral sellist värvunud, kuid selget soovett juua ei võiks.
Hägusus on järgmine veele iseloomulik tunnus. Vee hägusust võivad põhjustada muda, ränihape, orgaanika, sh mikroorganismid (bakterid).
Hägususse tuleb siiski tõsiselt suhtuda, sest näiteks kaevuvee hägusust võib põhjustada ka kaevu lekkinud kommunaal- või põllumajanduslik reovesi.
Kuidas leida tundmatust pinnaveeallikast joogikõlblikku vett?
Soovitatav on juba enne retkele minekut osta vahendeid vee desinfitseerimiseks: kloori (Ca(OCl)2) tabletid või joodi (KJ) tabletid või joodi (J2) 10% tilgad. Kui neid pole, on väliolukorras ainus võimalus vältida Coli-bakterit, düsenteeriat, rotaviirust, algloomi (Girardia, Cryptosporidium) vett keetes.