Putin meelitab teadlasi megagrantidega tagasi Venemaale (1)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: ALEXEY BABUSHKIN

Venemaa president Vladimir Putin teatas teadlastele suunatud megagrantide programmi taastamisest ja grantide ülemmäära tõstmisest.

«Olen korduvalt kohtunud Vene teadlaste ja meie kaasmaalastega, kes töötavad välismaa ülikoolides ja uurimisasutustes. Kohtasin neid hiljuti jälle. Paljud soovivad töötada Venemaal, osaleda huvitavates uurimisprojektides, sealhulgas küsivad nad meie megagrantide projekti taastamise kohta, mille abil saab luua tugevaid uurimisrühmi ja lahendada huvipakkuvaid teadusprobleeme. See ettepanek on täielikult toetatud,» ütles Putin tulevikutehnoloogiate foorumil.

Venemaa president palus valitsusel ja riigiduumal kindlasti leida riigieelarves kuni 2026. aastani vajalikud vahendid megagrantide programmi jaoks ja teha ka muudatusi programmi nõudmistes, et selle tingimused uurijatele veelgi atraktiivsemaks muuta.

«Usun, et megagrantide maksimaalset summat on vaja suurendada, nagu ka nende realiseerimisperioodi. Öelgem, viieks aastaks. Mõnede arvates oleks hea kümme, aga viieks aastaks võimalusega veel kolm aastat pikendust saada, teebki peaaegu kümme aastat,» ütles Putin.

Ka ütles president, et kaasmaalaste ja välismaa tippteadlaste (eriti nende, kes on osalenud rahvusvahelise tasemega laborite loomisel Venemaal) teadusprojekte on vaja toetada.

«Kokku viie aasta jooksul peaks teadlane oma projekti jaoks saama pool miljardit rubla tingimusel, et on valmis meie riigis püsivalt töötama. Toetus summas veerand miljardit rubla viie aasta jooksul antakse juhtivatele välismaa teadlastele, kes tulevad Venemaale, loovad meie ülikoolidesse osakondi ja tegelevad tudengitega,» ütles Putin.

Uuendatud megagrantide programmi raames toetatakse ka lootustandvaid noori teadlasi, sealhulgas venemaalasi, kes soovivad kodumaale naasta ja anda märkimisväärse panuse tehnoloogilistesse lahendustesse, ütles Putin. Tema sõnul on selliseid inimesi palju.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles