Eelajalooliste sauruste skeletid võivad oksjonil kaubaks minna mitme miljoni eest

Copy
Lochi Nessi koletist meenutava plesiosauruse skelett oksjonimajas.
Lochi Nessi koletist meenutava plesiosauruse skelett oksjonimajas. Foto: TIMOTHY A. CLARY

Juulikuu jooksul pannakse New Yorgi oksjonimajas Shotelby’s müügile kaks eelajaloolist dinosauruseskeletti – üks hirmuäratav lendsaurus nagu «Jurassic Parki» filmides ja teine, mis meenutab Loch Nessi koletist.

Šoti järvesügavustes peituva eluka sarnane plesiosauruse skelett arvatakse praegu olevat väärt 600 000 kuni 800 000 dollarit. Pea 3,4 meetrit pika skeleti moodustavad luud, mis on 75 protsendi ulatuses säilinud, leiti 1990. aastal Inglismaal karjäärist. See väikese pea ja pika kaelaga saurus elas Vara-Juura ajastikul umbes 190 miljonit aastat tagasi.

«Plesiosauruse ajalugu on tihedalt seotud ka šoti folklooris figureeriva tabamatu Loch Nessi koletisega, sest paljud on teinud morfoloogilisi võrdlusi plesiosauruse ja kurikuulsa Nessie vahel. Viimast olla nähtud juba 6. sajandist saati,» kirjutas Sotheby’s pressiteates. See pannakse oksjonile 26. juulil Sotheby’s loodusloo fookusega üritusel.

Pakkumisel on ka lendav saurus – pteranodon –, kelle tiiva siruulatus on umbes 6 meetrit. Selle skeleti hind umbes 4-6 miljonit dollarit.

Haruldane pteranodon oksjonimajas.
Haruldane pteranodon oksjonimajas. Foto: Nancy Kaszerman

Eksemplar nimega Horus leiti USAst Kansase osariigist, galeriis eksponeeritakse seda lendavas positsioonis. «Peale tavapärase luude ühendamise ja stabiliseerimise on pea kõik algupärased luud sisuliselt restaureerimata, mis tähendab, et puuduolevate luuosade asendamiseks ei ole kunstlikku täidist kasutatud,» ütles oksjonimaja.

Haruldane pteranodon oksjonimajas.
Haruldane pteranodon oksjonimajas. Foto: Nancy Kaszerman

Eelajalooliste loomade fossiilid on oksjonitel saanud tõeliselt suurteks tõmbenumbriteks. 2020. aastal müüdi Tyrannosaurus rexi skelett maha 31,8 miljoni dollari eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles