Tuumapommijäägid ja kanaluud kinnitavad maailma uut ajajärku

Mariliis Kolk
, reporter-toimetaja
Copy
Üsna tavalise välimusega Crawfordi järv on tunnistatud antropotseeni hüpotsentriks.
Üsna tavalise välimusega Crawfordi järv on tunnistatud antropotseeni hüpotsentriks. Foto: COLE BURSTON

Maailma teadlaskond on astunud suure sammu lähemale uue geoloogilise ajajärgu ametlikuks tunnistamisele. Kuigi antropotseeni mõistet on kasutatud juba 20 aastat, on seni jäänud vajaka korralikust stratigraafilisest (stratigraafia on maakoore kivimikihtide kirjeldamisega tegelev teadus) tõendusmaterjalist. Nüüd on see olemas.

Aastast 2002, mil varem atmosfääriosooni uurimise eest Nobeli keemiapreemia vääriliseks tunnistatud Paul Crutzen (pildil) tuli lagedale ideega hakata praegust geoloogilist ajajärku nimetama inimese ajastikuks ehk antropotseeniks, on teadlasringkond selle termini üsna üksmeelselt, kuid mitte ametlikult, omaks võtnud. Üldine ajend on peamiselt globaalse keskmise temperatuuri tõus ja olulised muutused aineringetes, mis on küll usaldusväärselt dokumenteeritud, kuid geoloogidele sellest üksi siiski ei piisanud ei ole.

Teisipäeval sai selgeks, et antropotseeni markereid võib siiski eksimatult kindlaks teha ka geoloogilistes setetes üle terve maakera. 2009. aastal rahvusvahelise stratigraafiakomisjoni kokku kutsutud antropotseeni uurimisrühm teatas Prantsusmaal peetud konverentsil, et on pea 15 aasta pikkuse uurimistöö järel tuvastanud paiga, mille võib tunnistada antropotseeni hüpotsentriks. See on Kanadas Ontario provintsis asuv Crawfordi järv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles