Arheoloogid: Elevandiluumees oli hoopis naine

Copy
Kunstniku nägemus Elevandiluunaisest.
Kunstniku nägemus Elevandiluunaisest. Foto: MIRIAM LUCIANEZ TRIVINO

2008. aastal Hispaanias asuvast matmispaigast välja kaevatud nn Elevandiluumeest on peetud sealse 5000 aasta taguse Ibeeria ühiskonna üheks võimsaimaks ja mõjukamaks inimeseks. On vaid üks probleem: teadlased on just paljastanud, et need jäänused kuuluvad tegelikult naisele. Nüüd on ta saanud uue nime: Elevandiluunaine.

Üheks viisiks muistsetes ühiskondades valitsenud meeste ja naiste vahelise võimutasakaalu lahti mõtestamiseks on inimeste jäänuste uurimine. Kuid sageli on keeruline määrata, kas kehvasti säilinud luustikud kuulusid meestele või naistele. Kuuma ja kuiva kliimaga aladelt (nagu seda on Pürenee poolsaar ehk Hispaania ja Portugal) leitud jäänustest on keeruline isegi DNA-d eraldada.

Lõuna-Hispaanias Seville’i linna lähedal asuvalt suurelt arheoloogiliselt leikohalt Valencina on leitud mitu suurt ja kompleksset hauda. Need on pärit aastatest 2900-2650 eKr, mida tuntakse eneoliitikumi ehk vase-kiviaja nime all. Toonases ühiskonnas oli normiks matta palju inimesi korraga, kuid 2008. aastal avastasid arheoloogid haua, kuhu oli maetud vaid üks inimene. 2008. aastal standardiks olnud uurimisprotseduuri käigus saadi teada, et isik oli 17-25-aastane mees, kirjutatakse neljapäeval teadusajakirjas Scientific Reports avaldatud uuringus.

Inimjäänuste kõrvalt leidsid arheoloogid rohkelt luksuslikke esemeid, nende hulgas suur keraamiline taldrik, millelt leiti veini ja kanepi jälgi. Lisaks oli hauas terve elevandivõhk ja palju muid elevandiluust esemeid, mistõttu pandigi hauas olnud inimesele hüüdnimeks Elevandiluumees.

Leitud aarded viitasid, et noore inimese näol oli tegu aastatel 3200-2500 eKr Ibeerias sotsiaalselt enim silmapaistva isikuga. Pärast aastaid leidude uurimist otsustasid teadlased siiski üle kontrollida, kas tegu oli ikkagi mehega.

Selleks kasutasid nad uut tehnoloogiat, millega testisid inimese hammastes leiduva valgu amelogeniini olemasolu, mis sugude vahel erineb. Leid tuli uuringu juhtivautori Seville’i ülikooli teadlase Marta Cintas-Peña sõnul rühmale üllatusena – Elevandiluumees on hoopis naine, Elevandiluunaine.

«Et täiesti kindel olla, saatsime analüüsile ka teise hamba ja analüüs kinnitas esialgseid tulemusi,» ütles ta AFP-le. Teadlased märkisid veel, et Elevandiluunaise haua lähedal oli matmispaik, kuhu oli maetud 15 naist koos sarnaste elevandiluust esemetega ka paar põlvkonda hiljem.

Samasuguste hauapanustega maetud meest Valencinast leitud ei ole. Kuna leiukohas polnud ühtegi imikuhauda, järeldasid teadlased, et Elevandiluunaine saavutas oma kõrge positsiooni ja võimu tõenäoliselt töö ja isiklike saavutuste läbi, mitte ei pärinud seda.

Cintas-Peña ütles, et sageli arvatakse, et muistseid ühiskondi juhtisid mehed, kuid tema uuring näitab, et see ei pruukinud tingimata nii olla. Siiski ütles prantsuse arheoloog Anne Augereau, kes uuringus ei osalenud, et tuleb olla matriarhaadi müüdi suhtes tuleb ettevaatlik olla. «Tänapäevani pole kindlalt tuvastatud ühtegi matriarhaalset ühiskonda,» ütles ta AFP-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles