Müra surm: plasmaplaadid seinal võivad muuta iga ruumi täiesti vaikseks (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Plasmakõlar on õhuke ja ilma liikuvate osadeta, nii et seda saab kasutada näiteks seinamaterjalina. Kõlar summutab ühtviisi hästi nii madalaid kui kõrgeid sagedusi
Plasmakõlar on õhuke ja ilma liikuvate osadeta, nii et seda saab kasutada näiteks seinamaterjalina. Kõlar summutab ühtviisi hästi nii madalaid kui kõrgeid sagedusi Foto: Alain Herzog / EPFL

Šveitsi teadlased on välja töötanud tõhusa õhukestest plaatidest aktiivse mürasummutuse süsteemi, mis kasutab kõlarimembraanide asemel ioniseeritud õhuplasmat. Vaid 17 millimeetri paksused plaadid võib kasvõi seinale kleepida ja need muudavad ruumi täiesti vaikseks, blokeerides madalaid ja kõrgeid helisid.

Kuuldava heli summutamine nõuab akustilisi lairibaseadmeid, mida praegu pole olemas, kuid nende järele oleks suur vajadus. Isegi Rail Balticu terminali ehitusel Ülemistele on vaja kõrvale jäävate majade tarvis heli summutada, kuid veel pole head lahendust.

Praegused müra neeldumiseks kasutatavad lahendused on näiteks poorsed seinamaterjalid või akustilised resonaatorid, mis pole tavaliselt kuigi efektiivsed alla 1 kHz sagedusalas. Ajakirjas nature Communications avaldatud teadustöös lahendatakse see tüütu probleem aktiiivse mürasummutusega, mis toimib sarnaselt meie iga päev kasutatavate mürasummutusega kõrvaklappidega. Kuid «kõlarid», mida selleks vaja, on pisut teistsugused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles