Kreeka võib maastikupõlengute kontrollimiseks tikud enda kätte haarata

BNS
Copy
WWFi Kreeka haru eksperdid välitöödel
WWFi Kreeka haru eksperdid välitöödel Foto: Louisa GOULIAMAKI

Maailma Looduse Fondi (WWF) Kreeka haru teatas teisipäeval, et oli edukalt viinud lõpule projekti, millega näidati, et kontrollitud põletamine võiks aidata Vahemere riigil vältida iga-aastaste maastikupõlengute teket, mida üha rohkem toidab kliimamuutus.

Fond teatas pressikonverentsil, et oli lõpetanud kaheaastase eksperimendi Chiose saarel, mida tavapäraselt ohustavad suvised tulekahjud, ja leidsid, et sellistel kontrollitud põletamisel on häid külgi, sealhulgas ka suurenenud bioloogiline mitmekesisus.

Kreeka keskkonnaministeeriumi loaga tegi WWF koostööd metsandusekspertide, vabatahtlike ja kohalike ametnikega, et süüdata põlengud saarel üheksas kohas ajavahemikus 2022. aasta veebruarist kuni selle aasta märtsini.

«Esimesed tulemused näitasid, et taimestiku kasv ei ole ebasoodsalt mõjutatud,» ütles riikliku Vahemere metsade ökosüsteemide instituudi teadur Evi Korakaki.

Ta lisas, et kontrollitud tulekahjud suurendasid tegelikult bioloogilist mitmekesisust ja rikastasid mulda.

Sellise meetodi pooldajad väidavad, et kui plaanitava põlengu alalt eelnevalt koristada mahakukkunud surnud lehed ja kuivanud taimkate, siis näidustatud põletamine võib vähendada süttida võivat materjali ja aidata ennetada hilisemaid laastavaid maastikupõlenguid.

Uurimistulemuste põhjal ütles WWFi metsapõlengute tegevuse koordinaator Elias Tziritis, et fond oli valmistanud ette vastava seaduseelnõu valitsuse jaoks kaalumiseks.

Tziritise sõnul on Kreeka praegu liialt keskendunud maastikupõlengutega võitlemisele, kuid palju rohkem oleks vaja pühenduda põlengute ennetamisele.

«Kontrollitud põletamist on viljeldud ülejäänud Euroopas juba 20–30 aastat,» ütles ta, tuues näitena Portugali, Prantsusmaa lõunaosa, Hispaanias Kataloonia piirkonna ja ka Rootsi.

Aastal 2021 hävis kuumalaine ja maastikupõlengute tõttu 103 000 hektarit loodust ja hukkus kolm inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles