NEW SCIENTIST Kvantarvutite võistlus: milline neist kroonitakse kvandikuningaks?

, New Scientist, kaasautor
Copy
Kvantarvutid on veel ülikallid ja teevad tohutult vigu, kuid võiksid tulevikus oma arvutusvõimsusega mäekõrguselt üle olla mistahes traditsioonilisest superarvutist, viies meid täiesti uude ajastusse. Kuidas aga nende masinate headust mõõta? See on keeruline küsimus. Pildil IBMi kvantarvuti, mida demonstreeriti paar aastat tagasi tehnoloogiamessil CES
Kvantarvutid on veel ülikallid ja teevad tohutult vigu, kuid võiksid tulevikus oma arvutusvõimsusega mäekõrguselt üle olla mistahes traditsioonilisest superarvutist, viies meid täiesti uude ajastusse. Kuidas aga nende masinate headust mõõta? See on keeruline küsimus. Pildil IBMi kvantarvuti, mida demonstreeriti paar aastat tagasi tehnoloogiamessil CES Foto: Ross D. Franklin / AP / Scanpix

Kvantarvutusfirma IonQ müüb kvantarvutit, millega nad väidavad olevat võimelised ületama ükskõik millist klassikalist superarvutit või kvantarvutit maailmas, kuid ainuke probleem on, et seda masinat pole veel valmis ehitatud. Niisiis, milline oleks hetkel parim kandidaat, nõudmaks endale kvantarvutite kuninga krooni?

Erinevate tehnoloogiate abil erinevate ettevõtete loodud kvantarvuteid võrrelda ei ole sugugi kerge. Üheks mõõdikuks on qubit´ide ehk kvantbittide arv, mida selline arvuti kasutab, mida rohkem kvantbitte, seda suurem jõudlus, võib vähemalt teoorias väita.

See on aga kohmakas mõõdik, mis ei võta arvesse, kui kiiresti masin operatsioone teeb, kui usaldusväärsed omavahel ühendatud kvantbitid on või kui täpselt kvantarvuti arvutab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles