Reetlik pilk: silmapeegeldusest on võimalik luua ümbritseva ruumi 3D kujutis

teadus.postimees.ee
Copy
Selline näeb välja 3D pilt inimese silmast peegeldunud kujutise analüüsimisel. Fotolt saab näha seda, mida inimene pildistamise hetkel nägi. Aga kus on siis fotograaf?
Selline näeb välja 3D pilt inimese silmast peegeldunud kujutise analüüsimisel. Fotolt saab näha seda, mida inimene pildistamise hetkel nägi. Aga kus on siis fotograaf? Foto: kaader videost / teadustöö / Marylandi Ülikool

Spiooniriistade arsenali on lisandumas uus kasulik tööriist. Nimelt suutsid Marulandi Ülikooli teadlased taastada selle ruumi kolmemõõtmelise pildi, kus inimest parajasti pildistati või filmiti vaid silmapeegeldust uurides.

Hiljem prooviti ka Internetis olevatest popstaaride videotest sama tehnoloogiaga pilti kätte saada, kuid seal nii hästi ei läinud - kvaliteet oli liiga kehv, et midagi detailsemat teada saada.

Oma uuringus avaldavad teadlased, kuidas nad suudavad taastada mitmest kõrglahutusega pildist samas ruumis liikuvast inimesest sarvkesta peegeldusi suurendades terava pildi, eemaldades värve ja detaile, mida iirised võivad lisada ning kõrvaldades silma kumerusest tekkinud moonutused. Järgmisena kasutati mitut pilti toast 3D-kujutiste loomiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles