Putin usaldab aina vähem inimesi ning palkab tööle valvedelfiinid

teadus.postimees.ee
Copy
Venemaa on Ukraina tõrjeks võtnud kasutusele  delfiinid
Venemaa on Ukraina tõrjeks võtnud kasutusele delfiinid Foto: Pexels

Venemaa suurendab jõupingutusi Ukraina sõjas ning kahekordistab treenitud delfiinide pidamiseks mõeldud aedade arvu Sevastopoli sadama lähedal Mustas meres, teatas Ühendkuningriigi kaitseministeerium reedel. Briti büroo satelliidid jäädvustasid fotod laienevatest aedikutest, milles on nende sõnul pudelnina-delfiine.

«Võime sellest järeldada, et valvedelfiinide arv on suurenenud ja/või hõlmavad suuremat ala,» teatas Naval News. «Mereloomadel on eelis isegi kõige sportlikuma lahingusukelduja ees: ükski inimene ei suuda delfiinist kiiremini ujuda.»

Venemaa merevägi kasutab Arktika vetes valgevaalu ja hülgeid. Ühendkuningriigi kaitseministeerium teatas reedel: «Venemaa on treeninud loomi mitmesuguste missioonide jaoks, kuid Sevastopoli sadamas asuvad mereloomad on suure tõenäosusega mõeldud Ukraina eriüksuse sukeldujate tõrjumiseks.»

Ühendkuningriigi kaitseministeerium teatas aruandes, et sadama sissepääsu tõkestamiseks on täiendavates aedikutes vähemalt neli võrgukihti ja ujuvtõket. Lisaks märkisid nad, et viimastel nädalatel on kaitsemeetmeid tõenäoliselt täiendatud uute treenitud mereimetajatega.

Info täiendatud delfiiniaedikute kohta tulenes Venemaa süüdistusest, et Ukraina ründas juuni alguses droonidega Sevastopoli baasi. Krimmi kuberner Mihhail Razvožajev väitis Telegramis jagatud avalduses, et Krimmi ja Sevastopolit ründas üle kümne drooni, ning lisas, et nende õhutõrjeüksused ja elektroonilise sõjapidamise üksused blokeerisid rünnaku Sevastopoli vastu.

Sevastopolis asub üks Krimmi poolsaare suurimatest sadamatest, mille Venemaa annekteeris ebaseaduslikult 2014. aastal ja mida tunnustatakse rahvusvaheliselt endiselt Ukraina osana. Venemaa on jätkanud sõjalise kohaloleku tugevdamist Sevastopoli sadamas alates 2022. aasta suvest, teatas Naval News.

Ühendkuningriigi luureagentuur on jälginud Kremli edusamme Ukrainas alates Venemaa sissetungist 2022. aasta veebruaris.

Delfiinid asuvad strateegiliselt sadamas ning on võimelised takistama Ukraina eriüksuste veealuseid sissetunge sõjalaevade sabotaažiks, teatas USA mereväe instituut eelmisel aastal. Siiski pole teada, kas see on Ukraina plaani osa.

Delfiine on minevikus kasutanud nii Ameerika Ühendriikide kui ka Venemaa sõjavägi, eriti Nõukogude Liidu lagunemise ajal 1991. aastal. Delfiine kasutati külma sõja ajal allveelaevade ja miinide ning sadamate ja laevade läheduses olevate kahtlaste objektide leidmiseks. Ameerika merevägi avastas Vaikse ookeani laik-nosudelfiini uurides, et delfiinidest võiks olla lahinguväljal suur kasu. «Peagi avastati, et neil on suurepärane bioloogiline sonar ehk kajalokatsioon, mistõttu uuriti seda tõhusalt,» ütles SPAWAR Systems Center Pacificu pressiesindaja Ed Budzyna 2015. aastal Business Insiderile.

Pärast külma sõda on tulnud teateid, et Venemaa jätkab delfiinide ja vaalade mobiliseerimist. Üks vaal tundus olevat 2019. aastal aedikust põgenenud. Norras märgati üht valgevaala, kellel olid rakmed tekstiga «Equipment St. Petersburg» («Peterburi varustus»). Eksperdid arvasid, et Venemaa kasutas valgevaala järelevalveks. Merebioloog Jorgen Ree Wiig ütles tookord CNNile, et vaal tundus olevat mänguline, kuid nende vaist ütles, et ta palub abi rakmetest vabanemiseks. Norra kalandusdirektoraadi merebioloogid eemaldasid vaalalt rakmed ja jätkasid tema jälgimist. Vaal ilmutas end uuesti mais Rootsi ranniku lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles