NEW SCIENTIST Prahist ja õhust puhast energiat: uus kütuseelement taaskasutab plastijäätmeid ja süsinikdioksiidi

Chen Ly
, New Scientist, kaasautor
Copy
Lahendus plastijäätmetest ja õhusaastest kütuse tootmiseks on laboris juba olemas. Kui hästi see majanduslikult ära tasub, peab veel uurima.
Lahendus plastijäätmetest ja õhusaastest kütuse tootmiseks on laboris juba olemas. Kui hästi see majanduslikult ära tasub, peab veel uurima. Foto: Ariffin Mohamad Annuar

Päikeseenergia abiga õhust süsinikdioksiidi eraldav kütuseelement vajab tööks ka natuke plastijäätmeid ning tulemuseks on kütus ja muud kasulikud kemikaalid, millega saab kokkuvõttes topeltkasu. Ühelt poolt vabanetakse jäätmetest, millega pole midagi peale hakata ning teiselt poolt saab kasulikku puhast energiat, mida peidab endas toodetav sünteeskütus.

Seni tehtud päikeseenergial töötavate kütuseelementide uuringud, milles kasutati päikesevalgust keemiliste reaktsioonide käivitamiseks kütuste tootmisel, on võtnud tooraineks «puhast» süsinikdioksiidi. Nüüd on aga Erwin Reisner Cambridge'i Ülikoolist koos kolleegidega välja töötanud uudse seadme, mis kasutab tööstusprotsessidest või õhust saadud süsinikdioksiidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles