ABB ehitas roboti, mis asub Amazonase vihmametsi taastama

teadus.postimees.ee
Copy
Koostöörobot teeb ära kõige tüütumad ja aeganõudvamad tööd metsa taastamisel, nii et vabatahtlikud saavad kokkuhoitud aja arvelt muud kasulikku teha, näiteks röövraiujaid jahtida või kohalikke elanikke koolitada.
Koostöörobot teeb ära kõige tüütumad ja aeganõudvamad tööd metsa taastamisel, nii et vabatahtlikud saavad kokkuhoitud aja arvelt muud kasulikku teha, näiteks röövraiujaid jahtida või kohalikke elanikke koolitada. Foto: ABB Robotics
  • Pilootprojekt näitab robootika ja pilvetehnoloogia võimalusi metsaraadamise mõju tagasipööramisel
  • Päikeseenergiat kasutades automatiseerib YuMi seemnete külvamise
  • ABB eksperdid programmeerivad robotit reaalajas 12 000 kilomeetri kauguselt Rootsist

Šveitsi tehnoloogiafirma ABB Robotics tegi koostöös Amazonase vihmametsi kaitsva mittetulundusühinguga Junglekeepers koostööroboti ehk «koboti» YuMi, mis hakkab kiiremini, täpsemini ja efektiivsemalt metsi taastama.

ABB Roboticsi ja USA mittetulundusühingu Junglekeepers ühine pilootprojekt demonstreerib pilvetehnoloogia rolli metsauuenduste tegemisel. Missioonil tahetakse kaitsta 222 tuhandet ruutmeetrit Amazonase vihmametsa hävimise eest ja pöörata see ala metsa taastamisega tagasi looduseks.

Esimene taoline lahendus automatiseerib ABB roboti YuMi abiga džungli baaslaagris istutusülesandeid, kiirendades protsessi ja aidates Junglekeepersi vabatahtlikel suunata oma väärtuslikku vabanenud aega ja ressursse mõnele teisele mõjukale tegevusele.

ABB RobotStudio Cloud pilvetehnoloogia abil simuleerivad, viimistlevad ja juurutavad ABB eksperdid YuMi ülesannete täitmiseks vajalikku koodi vihmametsast 12 000 km kaugusel Västeråsis Rootsis.

«ABB koostöö Junglekeepersiga näitab, kuidas robootika ja pilvetehnoloogia võivad mängida keskset rolli metsade hävitamise kui ühe peamise kliimamuutuse põhjustaja vastu võitlemisel ,» ütles ABB robootika ja diskreetautomaatika asepresident Sami Atiya, «pilootprogramm maailma kõige kaugemalt juhitava robotiga aitab automatiseerida väga korduvaid ülesandeid, vabastades metsavahid ja metsa taastajad vihmametsas olulisemate tööde jaoks ning aidates säilitada maad, millel nad elavad.»

Peruu Amazonase kauges piirkonnas asuvas metsas on paigaldatud YuMi kobot, mis automatiseerib seemnete istutamise protsessis kõiki olulisi ülesandeid, mida tavaliselt pidi tegema täielikult käsitsi.

Foto: ABB Robotics

Robot kaevab pinnasesse augu, poetab sinna seemne, tihendab pinnase pealtpoolt ja märgistab koha värvikoodiga märgisega. YuMi aitab metsataastajatel iga päev istutada kahe jalgpalliväljaku suuruse ala taasmetsastamiseks.

Samal ajal saavad vabatahtlikud tegeleda näiteks piirkonnas patrullimisega, et leida ebaseaduslikke metsaraieid, harida kohalikke elanikke vihmametsade säilitamise vajalikkuse teemal ja samuti valmis kasvanud istukuid istutada.

Täielikult autonoomse roboti loomine aitab ületada raskusi ka inimeste leidmisel, kes oleksid nõus kauges džunglis töötama.

Pärast esmast installi saab YuMi oma ülesandeid iseseisvalt täita.

«Praeguse seisuga on kaotatud juba 20 protsenti Amazonase vihmametsade kogupindalast; ilma täna tehnoloogiat kasutamata jääb looduskaitse tempo liiga aeglaseks,» ütles Junglekeepersi kaasasutaja Moshin Kazmi, «Kui Yumi on meie baaslaagris, on see hea võimalus tutvustada meie metsavahtidele ja metsataastajatele uusi toimimisviise. See kiirendab ja laiendab meie tegevust ning edendab meie missiooni.

Amazonase vihmametsade hävitamine metsaraie ja põletamisega, et puhastada maad põllumajanduse jaoks, suurendab kliimamuutuste laastavat mõju. Hinnanguliselt on Amazonase vihmametsast alates 1985. aastast maha raiutud üle 870 000 km², mis on suurem ala, kui Prantsusmaa, Ühendkuningriik ja Belgia kokku.»

Foto: ABB Robotics

«Sellepärast vajamegi tehnoloogiat, teadust ja kohalikke teadmisi, et metsa päästmiseks koostööd teha. Vastasel juhul jääme hiljaks. Vihmametsa saab veel päästa, kui me midagi kiiresti muudame,» ütles Peruu Amazonase uurimisinstituudi metsamajanduse uuringute direktor Dennis del Castillo Torres, «väga oluline on kõrgtehnoloogia ja taastamistööde kombinatsioon. Tehnoloogiaid, mida saame metsa säilitamiseks kasutada, on palju ja see robot aitab palju kiiremini metsa uuendada. Kuid me peame olema väga valivad. Peame seda lahendust kasutama piirkondades, kus on väga suur raadamine, et kiirendada seal taas-istutamist.»

Pilootprojekti toetab ABB RobotStudio Cloud tehnoloogia, mis aitab meeskondadel üle kogu maailma teha reaalajas koostööd. See uus kaugprogrammeerimisviis lubab paindlikku koodikirjutamist mistahes asukohast. Rohkem kui 25-aastase kogemusega RobotStudio pakub digitehnoloogiat, millega saab roboti juhtimise täiustamiseks luua arvutisimulatsiooni, mis on tegelikkusega sarnane 99-protsendilise täpsusega. See vähendab robotilahenduste testimiseks kuluvat aega 50 protsenti ja viib tööseisakuid praktiliselt nullini.

Vaata videost, kuidas robot metsa taastab:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles