NEW SCIENTIST Teadlased leidsid põhjuse, miks rasedus iiveldust tekitab

, New Scientist, kaasautor
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Hormooni GDF15 ülemäärane tase on raseduse ajal esineva iivelduse peamine põhjus. Sealhulgas ka kõige raskemate juhtumite puhul, mida tuntakse kui hyperemesis gravidarum ehk äärmuslik rasedusaegne iiveldus. Tõendid selle kohta on viimastel aastatel kasvanud ja nüüd peaks mitut tõendusmaterjali ühendav uuring selle probleemi lahendama.

Oluline on see, et uuring näitab ka seda, et naiste tundlikkus GDF15 suhtes sõltub sellest, kui palju nende keha seda enne rasedust toodab. Kui organism toodab antud hormooni rohkem võib keha sellega harjuda ja tekib tolerants. Leiud viitavad sellele, et kui neile, kellel on kõrge ja ka eluohtliku rasedusaegse iivelduse risk, manustatakse enne rasestumist täiendavalt GDF15-d, võib see haigusseisundit ära hoida.

Umbes kaks kolmandikku naistest kogevad raseduse ajal iiveldust ja oksendamist. Hoolimata sellest, et iiveldust peetakse hommikuseks probleemiks, võib seda esineda terve päeva jooksul. Tavaliselt väheneb see pärast esimest kolme kuud. Umbes ühel 50-st rasedusest võib see põhjustada äärmuslikku iiveldust, mille puhul on võimatu normaalselt süüa ja juua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles