NEW SCIENTIST Elu lätete uurijad: need keerulised eluvormid võisid tekkida juba 1,6 miljardit aastat tagasi

Copy
Pildil on nematood (eukarüoot), mis leitud Kopanangi kullakaevandusest Lõuna-Aafrikas ning mis elab kuni 1,4 km sügavusel maapinnast. Kas ka iidsed keeruka eluvormi esimesed esindajad nägid välja sedamoodi, selle kohta teadlastel veel andmed puuduvad. Kuid uus avastus lubab viia keerukate eluvormide tekke oletatava daatumi ligi 600 miljonit aastat varasemasse aega. Pilt on seega illustreeriv.
Pildil on nematood (eukarüoot), mis leitud Kopanangi kullakaevandusest Lõuna-Aafrikas ning mis elab kuni 1,4 km sügavusel maapinnast. Kas ka iidsed keeruka eluvormi esimesed esindajad nägid välja sedamoodi, selle kohta teadlastel veel andmed puuduvad. Kuid uus avastus lubab viia keerukate eluvormide tekke oletatava daatumi ligi 600 miljonit aastat varasemasse aega. Pilt on seega illustreeriv. Foto: Gaetan Borgonie / AFP / Scanpix

Teadlased arvavad, et Austraalias 1,6 miljardi aasta vanustest kivimitest leitud steroidimolekulid on iidsed jäänused organismide «kadunud maailmast», mis moodustasid kõige varasema keerulisema elu meie planeedil.

«Nimetame seda kadunud maailmaks esiteks sellepärast, et need eluvormid on ammu välja surnud, ja teiseks seetõttu, et me ei tea neist praktiliselt mitte midagi,» ütleb uuringut juhtinud Jochen Brocks Austraalia riiklikust ülikoolist Canberras.

Varaseimad eluvormid Maal olid lihtsad üherakulised organismid nagu bakterid, mis tekkisid enam kui 3 miljardit aastat tagasi. Mingil hetkel tekkisid ka keerulisemad organismid, mida nimetatakse eukarüootideks ja mille rakkudel on tuum. Neist kujunesid lõpuks välja kõik tänapäeva loomad, taimed, seened ja vetikad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles