Teadlased hoiatavad: sinust loodud digitaalne kloon võib tekitada tervisehäireid ja turvaohte

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Firma Colossyan lubab igaühest teha digitaalse teisiku, mis esineb ekraanidel sinu välimuse ja sinu häälega, rääkides sinu moodi. Selliseid firmasid on juba palju. Mis aga saab inimsuhetest ja koopia-originaali suhetest, selle kohta tegid teadlased esimese uuringu katsealustega.
Firma Colossyan lubab igaühest teha digitaalse teisiku, mis esineb ekraanidel sinu välimuse ja sinu häälega, rääkides sinu moodi. Selliseid firmasid on juba palju. Mis aga saab inimsuhetest ja koopia-originaali suhetest, selle kohta tegid teadlased esimese uuringu katsealustega. Foto: Colossyan

Digitaalsed doppelgängerid ehk inimeste digitaalsed kloonid, mis näevad välja, käituvad ja räägivad nagu nende bioloogiline originaal, pole enam mingi ulme. Taolisi teenuseid kerkib nagu seeni pärast vihma. Selline tehisintellekti juhitud koopia on aga ohuks originaali enda vaimsele tervisele ning võib endast kujutada ka suurt turvariski, sest teab sama palju, kui inimene ise ja võib midagi soovimatut välja lobiseda, hoiatavad USA teadlased.

Kuidas teha endast digitaalset klooni? Tehisintellekti vestlusrobotite nagu ChatGPT ja erinevate teksti põhjal pilte kokku panevate pildirobotitega on see muutunud lihtsamaks kui kunagi varem. Vaid mõne tuhande euro eest võib endale saada lausa enda kuju ja liigutuste järgi disainitud liikuva avatari, mida panna videotes mida iganes tegema. Hiljuti tegi üks programmeerija enda tüdruksõbrast virtuaalse klooni, mis tehisintellekti juhtimisel käitus originaali moodi, võttes üle tema head omadused. Kuigi see kõik tundub väga uus ja põnev, hoiatavad Briti Columbia Ülikooli teadlased, et kloonidega tulevad kaasa ka mõned uued riskid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles