Maailma esimene kosmosetehas lennutati orbiidile ja see hakkab tootma ravimeid

teadus.postimees.ee
Copy
Sellises kapslis kihutavad kosmoses valmistatud tooted 25-kordse helikiirusega tagasi Maa peale.
Sellises kapslis kihutavad kosmoses valmistatud tooted 25-kordse helikiirusega tagasi Maa peale. Foto: Varda Space Industries

Californias asuv idufirma Varda Space Industries saatis eile orbiidile oma esimese satelliidi W-Series 1, mis peaks olema maailma esimene tehas, mis hakkab kosmoses midagi tootma. Eesmärgiks on katsetada, kuidas kaaluta olekus ja kosmose karmides tingimustes saaks näiteks teatud ravimeid valmistada.

Masstootmiseks kosmoses on kindlad tooted täiesti olemas, mis vajavad mikrogravitatsiooni ja nende hulka kuuluvad ka teatud liiki ravimid. 

Ettevõte postitas eile Twitterisse säutsu, et tehas on edukalt orbiidil ja pakib lahti päikesepaneele:

Satelliit jõudis orbiidile sel nädalal SpaceX-i transpordiraketi SpaceX's Transporter-8 pardal. Videosse on jäänud selle eraldumine:

Varda kodulehel seletatakse lahti, kuidas kosmoses tootmine käib: kõigepealt saadetakse teele vastava satelliidi sees asuv tehas ja tootmiseks vajalikud materjalid koos tagasipöördumiseks vajaliku kapsliga. Pärast toodete valmis saamist pannakse need kapslisse, mis siseneb Maa atmosfääri ja jõuab langevarjudega laskudes turvaliselt maapinnale (ookeani). Pardal on tooted, mille tegemine on mikrogravitatsioonis kvaliteetsem ja odavam, kui maa peal.

Kosmoses saab toota lisaks ravimitele veel ka fiiberoptilisi seadmeid, katsetada hüperhelikiirusi, kui kapsel pöördub tagasi kuni Mach 25 (25-kordse helikiiruse) kiirusega ning ehitada molekulaarseid materjale, kus on vajalik väga väikseid aineosakesi õigesti paigale sättida.

Varda on tootmiseks sobilikud materjalid välja valinud teaduslike katsete põhjal kosmoses, mis näitavad, et näiteks mikrogravitatsioonis kasvanud valgukristallid võivad moodustada palju täiuslikumaid struktuure kui need, mis on toodetud Maal, kus moodustumise protsessi mõjutab negatiivselt gravitatsioon.

Ravimifirma Merck on teinud rahvusvahelise kosmosejaama pardal uuringuid, millest selgub, et vähiravimis Keytruda kasutatava toimeaine pembrolizumabi stabiilsemat versiooni saab toota just mikrogravitatsioonis, kirjutab CNN.

Varda esimene missioon keskendub aga hoopis ravimi ritonaviir kosmoses tootmise uurimisele. See on aine, mida traditsiooniliselt kasutatakse HIV-i raviks, kuid mida hiljuti hakati tarvitama ka Covid-19 vastu kasutatavas ravimis Paxlovid.

Samuti on Varda sõlminud lepingu USA õhujõududega hüperhelikiirusel katsete tegemiseks. Sõjaväe katseseade liigub Maa atmosfääri naasmisel Mach-25 kiirusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles