Pensionär tegi jälle kogemata matemaatikarevolutsiooni (1)

Mariliis Kolk
, reporter-toimetaja
Copy
Vasakul Smithi loodud «müts», paremal tõeliselt kordumatu «viirastus».
Vasakul Smithi loodud «müts», paremal tõeliselt kordumatu «viirastus». Foto: CRAIG S. KAPLAN

Matemaatikahariduseta endine trükitehnik juhtus kogemata kujundi peale, mis teadlased pahviks lõi. Matemaatikud on rohkem kui pool sajandit otsinud just sellist kujundit, mis lõpmatul kordamisel ühtset mustrit ei tekitaks.

Põhja-Inglismaalt pärit endine trükitehnik David Smith tegeles oma meelishobi – huvitavate kujundite otsimisega –, kui juhtus novembris kogemata ühe sellise peale, mis oli teistest erilisem. Kui Smith märtsis oma kujundit maailmaga jagas, siis trükkisid põnevil fännid selle T-särkidele, õmblesid lapitekkidesse, valmistasid selle järgi küpsisevorme ja asendasid jalgpallidel sellega kuusnurki, mõned plaanisid sellest isegi tätoveeringuid teha, kirjutab AFP.

13-nurkne tahukas, mida 64-aastane Smith hellitavalt mütsiks kutsub, on esimene kujund – matemaatikas nn parkett - maailmas, mis katab tasapinna täielikult ega tekita sealjuures kunagi korduvat mustrit. Niisuguseid (teoreetilisi) kujundeid nimetatakse einstein’ideks (saksa k. üks kivi, mitte segi ajada kuulsa füüsikuga). Smith lahendas oma juhuleiuga 60 aastat tagasi esitatud probleemi, mille lahendamist mõned matemaatikud on lootusetuks pidanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles