VIDEOD Tehisintellekt hakkas kõnelema iidsetes keeltes, mida inimesed pole rääkinud sajandeid

teadus.postimees.ee
Copy
Nii rääkisid inimesed sajandeid tagasi, pakub tehisintellekt, olles õppinud selgeks hulga vanu keelereegleid.
Nii rääkisid inimesed sajandeid tagasi, pakub tehisintellekt, olles õppinud selgeks hulga vanu keelereegleid. Foto: kaadrid videost

Veel mõni sajand tagasi võisid praegused keeled kõlada hoopis teistmoodi või räägiti keeltes, mis on praeguseks ammu välja surnud ja unustatud. Tehisintellekt äratas need nüüd taas ellu.

Tehisintellekti Equator AI arendajad on Youtube´i üles laadinud videod, kust saab kuulda, mismoodi kõlas iidsete tsivilisatsioonide inimeste kõnelemine, taastades masinõppe abiga 23 ammu välja surnud keeled või mõne praeguse räägitava keele eelkäija.

Videos kõnelevad meile kohati täiesti arusaamatut juttu arvutiga loodud vastava ajastu inimeste simulatsioonid. Nii saksa kui inglise keele sajanditevanused algkeeled kõlavad tänapäeva inimeste jaoks täiesti teistmoodi, ära tunda on vaid üksikud sõnad, mille tähendus võib aga olla hoopis teine, kui nüüd.

Täpselt samamoodi võivad aga kuulda paari sajandi pärast tuleviku inimesed seda, mida me praegu räägime ja keegi ei mõista, millest käib jutt. Tehisintellekti arendajad tahavad oma tööga näidata, et keeled muutuvad päris kiiresti ja klassikalise arheoloogia juurde peaksid kuuluma ka näited mitte ainult iidsetest väljakaevatud asjadest, vaid samuti sellest, mismoodi inimesed elasid ja omavahel suhtlesid.

Näidetes on vana norra, maiade, ladina, vana inglise, gooti, vana kirikuvene, keldi, egiptuse, ladina, vana kreeka ja paljud teised unustatud keeled.

Kahes videos on kokku 23 keelt, milles arvuti abiga on taastatud muistsete inimeste suhtluse kõla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles