USA: El Niño on päral

Copy
Mere pinnatemperatuur 2015. aastal, mil El Nino samuti möllas.
Mere pinnatemperatuur 2015. aastal, mil El Nino samuti möllas. Foto: NOAA

Oodatud ilmastikku mõjutav nähtus El Niño on pärale jõudnud, ütlesid USA riikliku ookeani- ja atmosfääriameti (NOAA) teadlased neljapäeval.

«Tugevusest sõltuvalt võib El Niño avaldada mitmesugust mõju, suurendada näiteks ränkade vihmasadude ja põudade ohtu teatud maailma paikades,» ütles NOAA kliimateadlane Michelle L'Heureux ja lisas, et tulla võib ka temperatuurirekordeid.

Ilmastikku mõjutav nähtus, mis muudab Vaikse ookeani kesk- ja idaosas ekvaatori lähedal merepinna temperatuuri keskmisest kõrgemaks, leiab aset iga 2-7 aasta tagant. Eelmine El Niño oli 2018.-19. aastal.

«Kliimamuutused võivad teatud El Niñoga seotud mõjusid suurendada või vähendada. Näiteks võib El Niño tuua kaasa uued temperatuurirekordid, eriti piirkondades, kus El Niño ajal on niigi keskmiselt kõrgem temperatuur,» seletas L'Heureux.

Austraalia hoiatas sel nädalal, et El Niño tõttu võivad ilma olla soojemad ja kuivemad ning suurendada põlenguohtu. Jaapan seostab oma erakordselt sooja kevadet samuti El Niñoga.

Enamik mõõtmisajaloo kõige soojematest aastatest on olnud El Niño ajal, mistõttu kardavad teadlased, et sel suvel on kuumarekordeid oodata nii maal kui merel.

Nähtuse mõju USA-s on suvel väike, kuid suureneb hilissügisest kevadeni, ütles NOAA.

Nii on Ühedriikide lõunaosas Californiast Mehhiko laheni oodata keskmisest niiskemat talve, riigi loodeosas Vaikse ookeani rannikul ja Ohio orus aga harilikust kuivemat.

El Niño kahandab orkaanide aktiivsust Atlandi ookeanil, kuid suurendab Vaikse ookeani kesk- ja idaosas, ütles NOAA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles