Hääbuv seksuaalelu võib tõotada mäluprobleeme

teadus.postimees.ee
Copy
Mida vähem rahulolevad olid vanemaealised mehed oma seksuaaleluga, seda suuremad olid nende mäluprobleemid. Pilt on illustreeriv
Mida vähem rahulolevad olid vanemaealised mehed oma seksuaaleluga, seda suuremad olid nende mäluprobleemid. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels

Halb seksuaalelu võib ennustada, et hilisemas elus kogetakse mäluhäireid. Hiljuti USAs Pennsylvania osariigi ülikoolis tehtud uuring näitab, et keskealised mehed, kellel on vananedes tekkinud erektsioonihäireid ja probleeme seksuaalse rahuloluga, kogevad suurema tõenäosusega ka kognitiivset langust.

Teadlased kasutasid seksuaalelu ja ajutervise seoste uurimiseks andmeid Vietnam Era Twin Study of Aging (VETSA) 12 aastat kestnud uuringust, kus osales üle 800 vanemas eas mehe, kes olid uuringu ajal 56–68 aastat vanad. Meestelt küsiti nende elu kohta ja mõõdeti testiga nende kognitiivset funktsiooni ja mälu.

Pennsylvania osariigi ülikooli teadlased avastasid, et uuringuperioodi alguses ei olnud meeste seksuaalne rahulolu seotud nende toonase kognitiivse funktsiooniga. Kuid nad märkasid, et kui meeste seksuaalelu oli uuringuperioodi vältel halvenenud, oli tavaliselt halvenenud ka nende mälu. Sama täheldasid nad ka erektsioonihäiretega meeste puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles