Varem skeptiline NASA hakkas lõpuks UFOsid uurima

Copy
NASA korraldas esimese avaliku koosoleku ufoküsimuse arutamiseks.
NASA korraldas esimese avaliku koosoleku ufoküsimuse arutamiseks. Foto: Joe Skipper

NASA korraldas esmakordselt ajaloos avaliku kohtumise nn tundmatute anomaalsete nähtuste (rahvakeeli UFOde) küsimuse arutamiseks. Teadlaste hinnangul on sadade mõistatuslike nähtuste päritolu selgitamiseks tarvis rangemat teaduslikku lähenemist.

Möödunud nädalal teatas kosmoseagentuur, et on uurima hakanud nähtusi, mida pole võimalik selgitada ühegi loodusnähtuse või teadaoleva lennumasina tegevusega. See teema on avalikust pikalt paelunud, kuid tavateaduses on seda ignoreeritud.

16 teadlasest kokku pandud iseseisev töörühm esitab mõnede juhtumite kohta oma järeldused juulikuu lõpuks. Kolmapäeval korraldati kohtumine avalikuks aruteluks. «Praegused andmed ja tunnistajate kirjeldused ei ole lõplike tõendite esitamiseks piisavad,» ütles uuringu juhtivastronoom David Spergel kohtumisel. «Oleme järeldanud, et vaja on rohkem kvaliteetseid andmeid ja ka andmeid, mis on kogutud hästi kalibreeritud instrumentidega mitme vaatluse käigus,» lisas ta. Samuti näeb töörühm vajadust andmete kogumist kureerida.

27 aasta jooksul on kogunenud üle 800 kummalise sündmuse, millest 2-3 protsenti arvatakse tõepoolest olevat anomaaliad, ütles üks rühma liige, teadusajakirjanik Nadia Drake.

Pentagoni anomaalsete juhtumite lahendamise büroo direktor Sean Kirkpatrick näitas avalikul koosolekul videot, kus kaks kauget täpikest taevas edasi-tagasi liiguvad. Hiljem sai kahest täpist kolm. Selle oli lääne-USAs salvestanud P3 sõjalennuk, mille piloot objekte tuvastada ei suutnud ja seetõttu ka sündmusest teatas. Hilisem analüüs näitas, et objektid olid väga kaugel ning tõenäoliselt oli tegu kommertslennukitega suures lennukoridoris.

«Sellised asjad võivad isegi põhjalikult koolitatud piloodid, aga ka andurid segadusse ajada,» ütles Kirkpatrick. «Kui nad kindlad ei ole, siis nad teatavad sellest meile. See ongi nende ülesanne.»

Kuigi NASA sondid ja kulgurid otsivad Päikesesüsteemist iidsete mikroobide jälgi ja astronoomid otsivad märke intelligentsetest tsivilisatsioonidest kaugetel planeetidel, on see esimene kord, kui NASA uurib selgitamata nähtusi Maa taevas.

NASA töötab salastamata materjalidega ning Pentagonist eraldi, kuid teaduslikke töövahendeid ja meetodeid nad omavahel koordineerivad. Kohtumisel tõdeti, et seni refereeritud teaduskirjanduses pole tõendeid, mis maavälist päritolu UFOde olemasolule viitaksid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles