Endine miljardär Elizabeth Holmes läks vangi, kus tohib teenida maksimaalselt 1 euro tunnis

teadus.postimees.ee
Copy
Pettur Elizabeth Holmes teel Texase vanglasse
Pettur Elizabeth Holmes teel Texase vanglasse Foto: MARK FELIX

Tervisetehnoloogia ettevõtte Theranos asutaja Elizabeth Holmes jõudis teisipäeval USAs Texase osariigis asuvasse föderaalvanglasse, kus hakkab kandma 11 aasta pikkust karistust. 39-aastane Holmes mõisteti eelmisel aastal süüdi neljas pettuses seoses tema nurjunud vereanalüüsifirmaga.

Theranose asutaja Elizabeth Holmes jõudis teisipäeval USAs Texase osariigis asuvasse vanglasse, mis asub tema kodulinnast Houstonist 160 kilomeetri kaugusel. Seal tohib kunagine maailma noorim end ise üles töötanud miljardär koos teiste kinnipeetavatega töötada maksimaalselt eurose tunnipalga eest. Suurem osa teenitavast läheb kohtu määratud hüvitiste katteks, kirjutab BBC.

Holmes asutas ettevõtte nimega Theranos 2003. aastal, kui oli kõigest 19-aastane. Stanfordi ülikoolist välja kukkunud Holmes väitis, et tema innovaatilise tehnoloogia abil on võimalik väikesest veretilgast diagnoosida 200 erinevat haigust. Holmes suutis kampa saada märkimisväärse hulga mainekaid investoreid, sh meediamoguli Rupert Murdochi ja endise USA rahandusministri George Schultzi. Tipphetkel oli Theranos väärt 9 miljardit dollarit, millest pool kuuluski Holmesile.

Üks USA suurimaid apteegikette Walgreens paigaldas Theranose vereproovikabiinid 40 apteeki, kuid hiljem selgus, et suurem osa testidest siiski ei töötanud. Üks endine töötaja ütles, et 100 süüfilisega inimesest andis positiivse testi keskmiselt vaid 65. Lõpuks kiitsidki USA reguleerijad heaks vaid ühe testi 200st. Endised Theranose töötajad on ajakirjanduses rääkinud, et teadsid tegelikult, et lubatud masinaid ehitada pole võimalik, kuid kui ettevõtmist kritiseerida julgeti, ähvardati neid töökaotusega, kirjutas New Scientist 2019. aastal.

Holmesi endine elukaaslane ja äripartner Ramesh Baldwin kannab oma 13-aastast karistust juba California vanglas. Teda ja Holmesi süüdistatakse maailma rikkamate ja silmapaistavamate investorite petmises. Baldwin on ohvritele juba 452 miljonit dollarit välja maksnud.

Enne kui Holmes novembris süüdi mõisteti, ütles ta kohtus nutuselt, et tal on Theranose puuduste pärast iga keharakuga kahju, kuid ei tunnistanud end üheski kuriteos süüdi. USA valitsus loodab siiski, et Holmesi juhtum on hoiatuseks idufirmadele oma tehnoloogiaid investoritele tutvustades realistlikult ja ausalt käituda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles