Eesti teadlased töötasid välja avatud platvormi energiavoogude juhtimiseks

teadus.postimees.ee
Copy
Selleks, et iga uue rakenduse jaoks ei peaks uut seadet kasutusele võtma, tegid teadlased platvormi, millel saab kasutada erinevaid energiateenuseid vastavalt vajadusele.
Selleks, et iga uue rakenduse jaoks ei peaks uut seadet kasutusele võtma, tegid teadlased platvormi, millel saab kasutada erinevaid energiateenuseid vastavalt vajadusele. Foto: TalTech / FinEst

TalTechis asuva FinEst Targa Linna Tippkeskuse teadlased töötasid välja energiavoogude juhtimise platvormi, mis selle asemel, et tarbida elektrit otse võrgust, lubab juhtida energiaressursse ja seadmeid nii, nagu konkreetses asukohas kõige parem. Lisaks tagab avatud juhtsüsteem paindlikkuse, et muutlikus keskkonnas kriisidele kiirelt reageerida.

TalTechi mikrovõrkude ja metroloogia uurimisrühma vanemteaduri Tarmo Korõtko sõnul lahendab platvorm tänase ebamõistliku olukorra, mida piltlikult võib kirjeldada nii: «Kujutage ette, et teil on ainult ühe rakendusega nutitelefon, ja iga järgmise äpi kasutamiseks peaks kasutusele võtma uue telefoni. Meie eesmärk oli luua selline platvorm, kuhu saab energiavoogude juhtimiseks kokku tuua erinevaid rakendusi. Nii saab näiteks linn või tööstuspark valida vastavalt oma vajadusele sobiva teenuse.»

Kahes erinevas kohas ja eri vajadusega pilootprojekti tegemine ilmestab hästi ühtse platvormi vajalikkust ja selle võlu. Ükskõik kus saab valida lahenduse oma eesmärgist või probleemist lähtuvalt.

Näiteks Tartu eesmärk oli tagada energiavaru võimalikult efektiivne kasutus, sh pakkuda elanikele rohkem teenuseid, ja kriisiks valmisolek elanike toetamiseks. Teisel pilootalal, Pakri tööstuspargil, oli eesmärk oma ressursse võimalikult targalt kasutada. Näiteks on neil üks oluline võimalus salvestada kohapeal päikeseelektrijaamast energiat ja kasutada seda siis, kui turul on elektri hind kallis.

Pilootprojekti partneriks olnud Tartu linna projektijuht Jaanus Tamm sõnas, et linnadel on ridamisi väljakutseid, millele lahenduste otsimisele on võimalik teadustööga jõudsalt kaasa aidata: «Energiamajandus on oluliseks osaks igapäevasest linna juhtimisest ja mul on siiralt hea meel, et koostöös targa linna tippkeskusega arendatakse Tartus kui targas linnas nutikaid energiasüsteeme. Linnal on välja ehitatud ulatuslik tänavavalgustuse elektrivõrk, mis päevasel ajal on alakoormatud ja võimaldab luua paindlikke energialahendusi. Elektrienergia kohapealses tootmises näeme suurt potentsiaali energiaühistutel.»

Kohaliku taastuvenergia kasutamine, personaliseeritud teenustega elektrivõrgud ja nutikad alajaamad aitavad vähendada võrkude ülekoormust tarbimise tippaegadel ja kärpida süsinikumahukat elektri tootmist. See tagab samal ajal puhtama õhu ja taskukohase energia, vähendamata tarbija mugavust.

«Hetkel jätkame kahe pilootalaga, kuid ootame juba ka uusi partnereid, kelle soovidele vastavalt lahendust disainida. Laiem eesmärk on kohalike omavalitsuste elektritaristu otstarbekam kasutamine, suurendada kohalikest taastuvatest allikatest toodetud energia tarbimist ja tutvustada kogukonnaenergeetika võimalusi,» täpsustas Tarmo Korõtko platvormi erinevaid olulisi võimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles