Joojad kiidavad: kortermaja solgiveest pruuliti täiesti korralik õlu (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Pealtnäha tavaline õlu on pruulitud kortermaja nn hallist veest. Joojate sõnul puudub sel igasugune šampooni- ja nõudepesuvee järelmaitse
Pealtnäha tavaline õlu on pruulitud kortermaja nn hallist veest. Joojate sõnul puudub sel igasugune šampooni- ja nõudepesuvee järelmaitse Foto: Epic Cleantec

San Franciscos peavad hooned oma kasutatud vett taaskasutama, mis viis idufirma mõttele, et miks mitte teha kanalisatsioonist tulevast «hallist veest» näiteks korralikku õlut.

Californias asuva San Francisco võimud on maailmas esimeste seas, kes on asunud reguleerima suurte hoonete vee taaskasutust ja nõuavad, et üle 9290 ruutmeetri suuruse pinnaga majad peavad osa kasutatud veest uuesti ringlusse võtma.

Just sellepärast otsustasidki San Francisco vee ringlussevõtu ettevõte Epic Cleantec ja Põhja-California õlletootja Devil's Canyon üheskoos ette võtta eksperimendi, mille käigus pruuliti head õlut ühe kõrghoone nii-öelda hallist veest, mis tuleb maja köökidest ja duširuumidest. Nõudepesust ning vannitoa duši- ja kraanikausiveest saab 40-korruselise hoone keldris joogi toormaterjal, mis viiakse õlletehasesse, kääritatakse ja villitakse purkidesse ning lähebki uuesti tarbimisse. 

Märjukest testinud The Guardiani ajakirjanik Matthew Canton kirjeldas elamust kui «meeldivat» ja «joodavat», millel puudus «igasugune duši- või pesuvee järelmaitse».

Veepuhastusettevõtte tegevjuht Aaron Tartakovsky ütles The Guardianile, et nende eesmärk on näidata vee taaskasutuse võimalikkust ja et kohapeal on võimalik seda puhastada tasemele, mis on isegi joodav. Tavaliselt inimesed ei usu, et see on võimalik, samas kui näiteks kosmosejaamas peab hakkama saama sealsamas ümbertöödeldud veega.

Kui inimestes tekitab kõhklusi, kas kogu keemia, mis majapidamistes tarbitakse, ikka saab veest eemaldatud, siis Tartakovsky väidab, et nende toode võib tarbijate jaoks olla isegi ohutum kui mõned poes müüdavad õlled, kuna vee kvaliteedinõuded on neil tunduvalt rangemad ja kõik on väga põhjalikult kontrollitud.

Epic Cleanteci veest pruulitakse õlut juba eelmise aasta lõpust. San Francisco kesklinnas asuva 40-korruselise kortermaja all keldris, kuhu tuleb üle 28 tuhande liitri halli vett päevas, kogutakse osa sellest kokku, töödeldakse spetsiaalses kompaktses seadmes ning kogutakse suurtesse paakidesse. Kääritamistankid ei asu siiski kohe sealsamas, vaid puhastatud vesi veetakse õlletootja juurde edasisele töötlemisele, et teha sellest Kölsch-tüüpi õlu.

Katsepartii valmis juba oktoobris 2022 ja selle etiketil on solgivett tootnud maja Fifteen Fifty nimi ja logo. 

Epic Cleantechi veepuhastussüsteem OneWater, mida pakutakse kortermajadele, sai eelmisel aastal ka ajakirja Time aasta parimate leiutiste nimekirja:

Veepuhastusettevõtte juht lisab, et nende puhastatud ja rangelt kontrollitud vesi on õlletootjale nagu «puhas lõuend», millel pole mingit kohaliku vee eripära või lisanüansse, mille puhul võiks arvata, et õlu maitseb ühes või teises kohas toodetud veega erinevalt. Kvaliteedi tagamiseks on vähemalt põhikomponent alati samasuguse ühtlase kvaliteediga. Seega võib samasugust vett võtta ka teistest majadest ja saada sama maitsega õlle.

Tartakovsky sõnul tekitavad kortermajad 14 protsenti maailma reovetest ning pea mitte midagi sellest ei lähe kohe hoonete juures taaskasutusse. Samas aga oleks võimalik 95 protsenti sellest uuesti kasutusele võtta, usub ta.

Vaata videost lähemalt, kuidas solgivee õlleks muutmine käib:

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles