NEW SCIENTIST ⟩ Ablas ronitaim ei närbu: õgiköis muutub nälga jäädes lihasööjaks

, New Scientist, kaasautor
Copy
Sellised lehed kasvatab liaan endale siis, kui mullas on toitaineid vähe ning hakkab elusolendeid püüdma, et ainepuudus lihaga tasa teha.
Sellised lehed kasvatab liaan endale siis, kui mullas on toitaineid vähe ning hakkab elusolendeid püüdma, et ainepuudus lihaga tasa teha. Foto: Traud Winkelmann / Hannoveri Leibnizi Ülikool

Lääne-Aafrikast pärit haruldane roniv väät, millest paljud pole kuulnudki, on haruldase kohanemisvõimega. Nimelt võib see hakata hoopis lihasööjaks, kui ei saa mullast kätte piisavalt toitaineid.

Ladinakeelse nimetusega Liaan Triphyophyllum peltatum ehk õgiköis kasvab niisketel metsastel mäenõlvadel Sierra Leone, Libeeria ja Elevandiluuranniku rannikualadel.

Kuigi mõned taimed on täielikult lihasööjad, siis on õgiköis ainus teadaolev «osalise tööajaga» lihasööja. Kui piisavalt toitaineid juurtest enam ei saa, võib haruldane taim lahti pakkida oma erilised lehed, mille näärmetest immitsevad kleepuvad tilgad. nende eesmärgiks on kinni püüda mardikad ja muud putukad, kuid siiani oli ebaselge, millised evolutsioonitingimused sellise arengu põhjustasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles