Kimalased on oodatust valivamad ja oskavad toitu hästi jagada

Copy
Kimalane.
Kimalane. Foto: Erik Prozes

Ligi 23 000 kimalase õievalikut uurinud teadlased tegid kindlaks, milliseid taimi need tähtsad tolmeldajad kõige meelsamini eelistavad. Uuringu tulemused aitavad nii elukutselistel kui ka vabatahtlikel loodushoidjatel linnalooduses kimalaste toidulauda meelsamaks kujundada.

Ohio Ülikooli teadlased jälgisid 2017. ja 2018. aasta suvel 22 999 kimalase ja 96 õistaimede vahelisi kokkupuuteid Ohios.

Autorite sõnul on kimalaste erilisteks lemmikuteks perekondadesse askleepias, ohakas, kassitapp, siilkübar, ristik ja hiirehernes kuuluvad liigid. Lisaks veel ladinakeelseid nimesid kandvate Penstemon, Silphium, Monarda taimede perekonnad.

Taimed, mida mesilased aiamenüüs järjekindlalt ignoreerisid, olid roosa ristik, karvane päevakübar ja Ratibida columnifera.

Viis kimalase liiki kaheksast näitas tugevat eelistust võõrliike suhtes. Antud tulemus on vastuoluline, sest üldjuhul pole võõrliikide sissetoomine looduskaitsjate silmis aianduses eelistatud. Kuid teadlased ütlevad, et neid kimalaste lemmikuid saab aias ka piirkonnale omaste sugulastega asendada.

Kuigi Ohios on ajalooliselt tuvastatud 16 liiki kimalasi, kaasati neist uuringusse esialgu vaid kümme. Lõplikus andmestikus oli analüüsi teostamiseks piisavalt andmeid vaid kaheksa liigi kohta. Kõigi piirkonna kimalaste arvukus on langemas. Kõige rohkem andmeid koguti USA idaosas laialt levinud liigi Bombus impatiens kohta.

«Väga oluline on teada, millised kimalaste liigid meil tegelikult on ja mida nad eelistavad süüa, sest ükskõik milline neist võib muutuda haruldaseks,» ütles uuringu kaasautor Karen Goodell ülikooli pressiteates. «Mida rohkem teavet meil kimalaste eelistuste kohta on, seda paremaks saame me nende elupaiku kujundada.»

Teadlased leidsid, et kimalased ei vali külastatavaid õisi juhuslikult. Pigem eelistavad nad kindlaid liike, olenemata sellest, kas need taimed on kergesti kättesaadavad või ei.

Huvitaval kombel eelistavad erinevad kimalaseliigid erinevaid taimi ning jagavad vaid mõningaid lilleressursse. See strateegia võimaldab kimalastel elada ja toituda üksteise kõrval nii, et toitu jagub kõigile.

Peamiselt põhjapoolkera parasvöötme piirkonnas elavate Kimalaste (Bombus) perekonda kuulub üle 250 liigi. Kuid elupaikade kadumise, kliimamuutuste ja haiguste leviku tõttu nende arvukus vähenemas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles