Kolm noort ja säravat majandusteadlast pälvisid Rein Otsasoni stipendiumi

teadus.postimees.ee
Copy
Tänavused Rein Otsasoni stipendiaadid (keskel).
Tänavused Rein Otsasoni stipendiaadid (keskel). Foto: Erakogu

Traditsioonilise Rein Otsasoni fondi stipendiumid pälvisid tänavu Gerda Kirpson, Sofia Kruusalu ja Kristjan Pulk.

Igal aastal tunnustab Rein Otsasoni Fond stipendiumitega kolme Eesti magistri- või doktoriõppes õppivat rahanduse või majanduse eriala üliõpilast. Stipendium on suunatud ennekõike nende õpingute ja teaduslike uuringute toetamiseks. Rein Otsasoni sünniaastapäeval, 24.mail 2023 toimunud majanduskonverentsil anti üle tänavused stipendiumid, mille pälvisid noored ja säravad teadlased:

  • Gerda Kirpson, TalTechi majandusteaduskonna doktorant, kes uurib euroala rahapoliitikat ning töötab Eesti Pangas ökonomistina;
  • Sofia Kruusalu, kes lõpetab sel kevadel TalTechi majandusanalüüsi magistrikava ning uurib teadus-ja arendustegevuse efektiivsust Euroopa Liidus ning töötab Omnivas andmeanalüütikuna;
  • Kristjan Pulk, Tartu Ülikooli doktorant ja nooremteadur, kelle uurimisteema on käitumuslik rahandus, mille käigus analüüsitakse eraisikute finantsotsuseid.

Rein Otsasoni fondi esindaja Andrus Kluge sõnul laekus sellel aastal 10 taotlust, millest eristusid selgelt kaks doktoranti, kolmanda stipendiumi otsustamine oli komisjonile keeruline ülesanne, sest väärilisi kandidaate oli mitmeid. «Fond on täitnud üsna ainulaadset rolli, kuna analoogset just majandusteadusele orienteeritud ja järjepidevalt toiminud toetussüsteemi meil Eestis teada ei ole,» lisas Kluge.

Stipendiumikomisjoni kuuluvad kolme ülikooli, Eesti Panga ning fondi esindaja. Stipendiumite väljaandmist toetavad Rein Otsasoni perekond ja Coop Pank ning tänaseks on stipendiumi saanud juba 50 suure potentsiaaliga noort Eesti majandusteadlast.

TalTechi institutsionaalse ökonoomika professori Aaro Hazaku kinnitusel on kümmekond aastat stipendiumikomisjoni liikmena näidanud Eesti magistrantide ja doktorantide majanduse ja rahanduse valdkonna uurimuste üha paremat taset ning ühiskondlikelt oluliste teemade käsitlemist. «Rõõm on olnud näha, et mitmete laureaatide akadeemilised ambitsioonid, mida nad stipendiumi taotledes väljendasid, on realiseerunud - magistrandidest on tihti saanud doktorandid ning mitmetest doktorantidest teadlased, õppejõud ja rakendusuuringute tegijad,» ütles Hazaku.

«Väga meeldiv on, et stipendiumile kandideerivad lisaks Tartu Ülikooli, TalTechi, EBSi ja teiste Eesti kõrgkoolide tudengitele ka välisülikoolides tudeerivad kõrgelennulistes Eesti majandusmagistrandid ja -doktorandid. Rein Otsasoni stipendiumi puhul on rahalisest preemiast olulisemgi mainekas tunnustus, mis jääb edasisel eluteel väärikaks teetähiseks,» lisas Hazak.

Rein Otsason oli silmapaistev Eesti majandustegelane, taasiseseisvumise järgse Eesti Panga esimene president, rahareformi üks peaarhitekte ning Eesti Krediidipanga asutaja. Ta on Tallinna Tehnikaülikooli majandusteaduskonna vilistlane aastast 1954.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles