Saaremaa saab uue kaitseala

Copy
Ninase pank Saaremaal. Pilt on illustreeriv.
Ninase pank Saaremaal. Pilt on illustreeriv. Foto: Küllike Rooväli

Valitsus otsustas liita erineva kaitsekorraga loodusobjektid ja moodustada nende põhjal Saaremaal Kaarmise-Jõempa kaitseala.

Ligi 270 ha suuruse Kaarmise-Jõempa looduskaitseala moodustavad Jõempa kurisud, Kaarmise merikotka püsielupaik, Jõempa sellerheiniku püsielupaik ja kohalik hoiuala.

Kaitseala eesmärk on senisest terviklikumalt ja tõhusamalt kaitsta väärtuslikke metsa- ja sookooslusi, alal paiknevat esinduslikku karstiala ja kaitsealuseid liike ning nende elupaiku.

Uut kaitstavat ala lisandub 2,2 ha. Kaarmise-Jõempa kaitseala tsoneeritakse üheks sihtkaitsevööndiks ja üheks piiranguvööndiks. Sihtkaitsevööndi pindala on ligi 250 ha, millest eramaad on veidi üle 141 ha ja riigimaad ligi 100 ha, piiranguvööndi pindala on ligi 28 ha ja see on eramaa.

Enamus alast arvatakse sihtkaitsevööndisse, kuid valdavalt hoiualana kaitse all olev piirkond on suures osas kaetud Natura 2000 elupaikadega, mis tähendab, et kaitsekord oluliselt rangemaks ei muutu. Senise hoiuala režiimis on olnud elupaikade kahjustamine keelatud – elupaigale ei saa ehitada ega metsa majandada. Suure osa alast moodustavad märjad kooslused, kus puudub suur majandamise ja arendamise huvi ning ka ligipääs.

Kaarmise-Jõempa looduskaitseala asub Saare maakonnas Saaremaa vallas Kaarmise ja Jõempa külas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles