NEW SCIENTIST ⟩ Üks sarimõrvarite seas levinud omadus võib ka tavainimeste elukäigule karuteene teha

, New Scientist, kaasautor
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Hal Hershfield võttis ette videokõne sarimõrvariga kahetiste tunnetega. Hershfield, käitumuslik majandusteadlane California ülikoolist, uskus siiski, et Pedro Rodrigues Filho võiks talle midagi õpetada – nimelt seda, kuidas me kõik saaksime paremaid otsuseid teha.

Rodrigues veetis 71 inimese mõrva ja teiste kuritegude eest vanglas kokku 41 aastat. Vestluste käigus kirjeldas ta Hershfieldile, kuidas ta oma mõtteviisi ühel päeval tundmatuseni muutis. Kui Rodrigues pärast teda rünnanud vanglakaaslase tapmist üksikkongis istus, rääkis ta enda sõnul Jumalaga ja vandus, et ta muutub.

Kui Rodrigues teist korda vanglast vabanes – see oli 2018. aastal – väitis ta, et on tapmistega lõpparve teinud, hakkanud trenni tegema ning harib inimesi kuritegevuse ohtudest YouTube’is. «Ma pean ennast nüüd uueks inimeseks,» ütles ta Hershfieldile.

See drastiline muutus oli Hershfieldi sõnul elus näide, kuidas inimesed võivad erinevatel aegadel väga erinevad olla. Oma raamatus «Your Future Self» («Sinu tulevikumina») näitab Hershfield, et inimesed, kes tunnevad enda tulevase minaga lähedust ja mõistavad, et see võib nende praegusest minast erineda, teevad paremaid otsuseid: on seadusekuulekad ja teevad trenni. Lisaks saavad niisugused inimesed suurema tõenäosusega ülikoolis paremaid hindeid, nad on rahaliselt kindlustatumad ja nende üldine heaolu on suurem.

Erinevalt Rodriguesest ei pea teie sellise muutuse saavutamiseks religioosset ilmutust kogema. Hershfield katsetab erinevaid tehnikaid, mis võimaldavad meil oma tulevaste minadega suhelda, sh neile kirjade kirjutamine ja nendega virtuaalreaalsuses suhtlemine. Need tehnikad ei pruugi mitte ainult muuta seda, kuidas me endasse suhtume vaid ka seda, kuidas me olevikus käitume.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles