Hollandlaste leiutatud ökokirst ehitab end ise nädalaga valmis

teadus.postimees.ee
Copy
Hollandi ettevõtte ökokirst laguneb looduses traditsioonilisest puidust tunduvalt kiiremini
Hollandi ettevõtte ökokirst laguneb looduses traditsioonilisest puidust tunduvalt kiiremini Foto: Loop Biotech

Hollandist on saabunud hea uudis kõigile, kes looduse hoidmisest lugu peavad – nüüd on seda võimalik teha ka pärast surma. Nimelt kasvatab üks Hollandi ettevõte seeneniitidest ja kanepikiududest kirste, mis kõigest nädalaga korraliku Egiptuse sarkofaagi kuju võtavad.

Kuigi traditsioonilised puidust kirstud on iseenesest üsna looduslähedased, kasvavad puud aastakümneid ning lagunevad ka pinnases üsna kaua. Seente elutsükkel on aga hulga lühem, mis tähendab, et nad kasvavad tunduvalt hoogsamalt. Hollandi ettevõtte Loop Biotech seenekirst teeb end valmis nädalaga, kirjutab AP News.

Sellises keskkonnas valmivad seeneniidistikest kirstud
Sellises keskkonnas valmivad seeneniidistikest kirstud Foto: Loop Biotech

Ettevõtte asutaja, 29-aastane Bob Hendrix, kes hiljutisel promoüritusel käis ringi T-särgiga, millel oli kiri «Mina olen kompost», on enda sõnul kaua loodust uurinud. Eriti on teda huvitanud seened: ühel hetkel mõistis ta, et just seened on planeedi parimad ringmajandajad. «Mul tuli mõte, et ka meie võiksime sinna eluringi mahtuda, ja otsustasingi seentest kirste kasvatama hakata,» ütleb Hendrix. Kirstude kaunistamiseks soovitab ta sammalt.

Tootjad soovitavad urni matta puude lähedusse, et tuhk looduses võimalikult palju head teha saaks
Tootjad soovitavad urni matta puude lähedusse, et tuhk looduses võimalikult palju head teha saaks Foto: Loop Biotech

Lahendus on välja pakkuda ka neile, kes tuhastamist eelistavad. Loop Biotech müüb ka urne, mis on kirstudest kõvasti taskukohasemad – kui kirstu hind ulatub 995 euroni, saab urni kätte 196,80 euro eest. Seeneurnid soovitatakse matta noorte võsude lähedusse, sest just seal saab seenekesta lagunemisel tuhk puudele kõige paremini elujõudu anda.

USA investorite sõnul on hollandlased idee hästi vastu võtnud, sest tegu on keskkonnateadliku rahvaga. «Neil on sügis ja nad tunnevad ja mõistavad seeni ja nende rolli ökosüsteemis väga hästi.»

Vaata videost, milline on kirstu teekond tehasest matustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles