Venemaa hakkab igikeltsa monitoorima

Copy
Tundra Jakuutias. Pilt on illustreeriv.
Tundra Jakuutias. Pilt on illustreeriv. Foto: Maxim Shemetov

Vene loodusvarade minister Aleksander Kozlov avas Salehardis esimese igikeltsa seiresüsteemi.

Kohalikud teadlased on Salehardis paigaldanud 40 kaevu, mis on 25 meetrit sügavad ja igaüks varustatud 32 anduriga. Kaevude sees paikneb registreerimisseade, mis edastab andmeid Arktika ja Antarktika uurimisinstituudi igikeltsa seirekeskusele. Loodusvarade ministeeriumi pressiteatest selgub, et kõik seadmed on pärit Vene tootjatelt.

Piirkonnas töötab ka maapinna geomonitoorimissüsteem. «Praeguseks on kümned majad varustatud täpsete anduritega, mis võimaldavad jälgida igikeltsa seisundit ja vajadusel õigeaegselt reageerida. Oleme loonud Maa krüoloogia ja geoohutuse labori, pannud välja stipendiumid igikeltsa uurimiseks, varustame laborit seadmetega ja kutsume koostööle spetsialiste kogu riigist,» öeldi ministeeriumi avalduses.

Jälgimistööd tehaks nii linna- kui looduskeskkonnas ning projekti on kaasatud ka energeetikaettevõtted. Piirkondlik võrk koosneb enam kui 600 jälgimisjaamast. Saadud andmete põhjal saavad teadlased prognoosida igikeltsa seisukorra muutuste mõjusid, samuti on andmete põhjal võimalik õnnetustele õigeaegselt reageerida.

Termomeetriliste kaevude seadistamist ja andmete edastamise tehnoloogiat testiti Tervamägede saarestikus. Sel aastal plaanitakse seadmed paigaldada veel Jamal Neenetsi ja Neenetsi autonoomsetesse ringkondadesse, Krasnojarski ja Taga-Baikali territooriumitele, Irkutski ja Amuuri piirkondadesse ning Burjaatiasse ja Altaisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles