Ahvid saavad lapsepõlvetraumadest võitu sõprade toel

Copy
Ka paavianide elu on koos heade sõpradega õnnelikum ja pigem nagu inimestelgi. Pilt on illustreeriv.
Ka paavianide elu on koos heade sõpradega õnnelikum ja pigem nagu inimestelgi. Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Nagu inimesedki, toetuvad ka paavianid paljus oma sõpradele: tugevate sotsiaalsete sidemete vormimine täiskasvanuna aitab primaatidel ületada lapsepõlveraskused ja elada kauem, selgub sel nädalal teadusajakirjas Science Advances avaldatud uuringust.

Inimeste seas tehtud uuringud on näidanud, et noorena mõnd traumat kogenud inimesed – näiteks alkohoolikutest vanematega või vägivaldses kodus kasvanud – surevad tõenäoliselt varem. Kuid kuna need kogemused on subjektiivsed ning inimeste mälestused pole täiuslikud, arvavad teadlased, et usaldusväärsete andmete kogumiseks on kasulik uurida ka primaate, kes jagavad meiega üle 90 protsendi DNAst.

Oma uuringus keskendus USAs asuva Duke’i ülikooli bioloogia ja evolutsioonilise anatoomia professor Susan Alberts koos oma töörühmaga emasloomadele. Nad analüüsisid 36 aasta jooksul kogutud andmeid 200 Lõuna-Keenias Amboseli rahvuspargis elava paaviani kohta. Uuring näitas, et paavianid, kellel oli nooruses olnud teatud raskusi, suutsid lähedaste sõprussuhete abil taastada oma elust kaks aastat.

Teadlased jälgisid kuidas lapsepõlveraskused, näiteks sündimine hierarhiliselt madalal positsioonil emale, noorena ema kaotamine, põua kogemine või paljude õdede ja vendadega vanemliku tähelepanu üle on paavianide elukäiku mõjutanud. Selgus, et niisuguste raskuste mõju oli kumulatiivne: iga uus tagasilöök tähendas 1,4 aasta võrra lühemat eluiga.

Varem on arvatud, et niisugused kogemuste tagajärjel kipuvad loomad end täiskasvanuna sotsiaalselt isoleerima, kuid uuringust selgus, et nii see siiski pole. Halb õnn lapsepõlves ei viinud tingimata lühikese ja õnnetu eluni. Töörühm leidis, et paavianid, kes lõid tugevaid sõprussuhteid elasid keskmiselt 2,2 aastat kauem sõltumata elus kogetud raskustest. Sõprussuhete tugevust mõõtsid teadlased selle järgi, kui sageli paavianid oma lähimate kaaslaste kasukat puhastasid.

Siit ka Albertsi nõuanne inimestele: kui sul on olnud raske lapsepõlv, siis kõige tähtsam on püüda sõpru leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles