NEW SCIENTIST ⟩ Ebaregulaarne uni võib tekitada väga raskeid haigusseisundeid

, New Scientist, kaasautor
Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Shutterstock

Järjepidevalt erinevatel aegadel magamaminek ja ärkamine võivad viia keha füsioloogilised protsessid sünkroonist välja ja suurendada varajase surma ohtu. 

Matthew Pase Austraalia Melbourne'i Monashi ülikoolist uuris koos kolleegidega 88 975 inimese, vanuses 40–69 aastat, magamisharjumusi, kasutades Ühendkuningriigi biopanga andmeid.

Selle teabe põhjal lõid nad une regulaarsuse indeksi (SRI). Pase ütleb, et inimesel, kes läheb magama ja ärkab iga päev samal kellaajal, on SRI 100. Kui ta teeb seda väga erinevatel aegadel, siis on skoor 0. 

Pärast iga osaleja SRI arvutamist ühe nädala jooksul jälgisid teadlased neid seitse aastat. Võrreldes osalejatega, kelle keskmine SRI oli 61, oli neil, kes said 41 punkti või alla selle, 53 protsenti suurem tõenäosus seitsmeaastase jälgimisperioodi jooksul mis tahes põhjusel surra. Samuti oli neil 88 protsenti suurem tõenäosus surra südamehaigustesse ja 36 protsenti suurem tõenäosus surra vähki. 

Pase ütleb, et tulemused võivad olla tingitud keha ligikaudu 24-tunniste ööpäevatsüklite katkemisest. Ta ütleb, et selline kõrvalekalle on seotud vähiga, põhjustades rakkude ebanormaalset proliferatsiooni.

Colin Espie Oxfordi ülikoolist ütleb, et tulemus pole üllatav. Ta märkis, et und tuleks pidada kriitiliseks teguriks, nagu vesi, toit või hapnik.

Mõnel osalejal oli uuringu alguses diagnoositud tervislik seisund – 41 protsendil oli näiteks südamehaigus ja 13 protsendil vähk. Pase ütleb, et need võivad und häirida kas kehamuutuste või ärevuse tõttu, mis võis omakorda tulemusi mõjutada.

Algselt populaarteaduslikus ajakirjas New Scientist ilmunud artikkel ilmub Postimehes väljaande loal. Inglise keelest tõlkinud Ly-Marleen Tamme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles